>.

piektdiena, 2016. gada 12. februāris

Kā japāņi zināja ka tiem uzmesta atombumba?

foto: factslides.com

Otrā pasaules kara iznākumu apspriedīs vēl ilgus gadus pēc mums. Tas, kā tas sākās, bija tikpat pēkšņi kā tas beidzās. Bet man vienmēr, domājot par šo karu, rodas jautājums: ok, tolaik nebija mobilo telefonu un satelītu, kas spētu noteikt momentālu, masveida uzbrukumu kādā vietā. Arī pēc šāda veida uzbrukuma, atombumbas, reti kurš spēj palikt dzīvs (protams, ir izdzīvojušie arī šādos gadījumos), tomēr, lai paziņotu tālāk, absurds - viss ir līdz ar zemi noslaucīts. Tad arvien jautājums ir tāds - kā Japānas valdība saprata, ka viņi ir pakļauti atomieroču izmantošanai pret tiem Hirosimas reģionā? Nu kā?

Teoriju ir daudz, kā viņi to saprata. Lūk dažas:
  • Japānas radio stacijas translācija Hirosimas reģionā pārstāja darboties;
  • telegrāfa operātori Tokijā novēroja, ka galvenā telegrāfa līnija pārstājusi darboties; tā, kas atradās nedaudz uz ziemeļiem no pašas Hirosimas;

Vēl var minēt, pēc vēstures liecībām arī to, ka bija izdzīvojušie (japāņu valodā tos sauc par “hibakusha”, atombumbas liecinieki), kas nokļuva līdz dzelzceļa stacijām ārpus izpostītās teritorijas. Uzbrukuma liecības ir diezgan atšķirīgas, bet tām visām ir viena skaidra vadlīnija - ir bijusi viena pamatīga bombardēšana, makten varens sprādziens. Iemesli, tehnika - neskaidra.

Japānas Karaliskās Armijas ģenerālštābs centās apstiprināt vai kliedēt baumas, sazinoties ar Hirosimas garnizonu, bet… tas neizdevās. Tika nosūtīta lidmašīna, lai tā vizuāli noteiktu situāciju reģionā. Baumas apstiprinājās, un tika secināts, ka vienīgie, kam šāda tehnoloģija bija pieejama (atsaucoties uz iepriekšējiem ASV brīdinājumiem), ir tieši amerikāņi.

Vēl arī ir tas fakts, ka Baltais Nams uzreiz pēc atombumbas nomešanas izplatīja oficiālu preses paziņojumu par to, ka jā, mēs to izdarījām. Dienu vēlāk japāņu kodolzinātnieki tika nosūtīti uz Hirosimu, lai tur izmērītu radiācijas līmeni. Viņi apstiprināja baumas - tā bija atombumba.

Kas saistās ar Nagasaki, tad tur viss notika daudz ātrāk, jo japāņi jau zināja to, ka ASV ir masu iznīcināšanas ieroči un ka viņi tos nebaidās pielietot.

Kas saistās ar detalizētāku informāciju, tad tā ir sekojoša:

6. augusta rīts;
plkst. 8:30 Kure Jūras spēku bāze nosūta Tokijai ziņu par to, ka Hirosimai ir izdarits uzbrukums, izmantojot vēl neredzēti spēcīgu ieroča tipu (tas bija 15 minūtes pēc sprādziena).

plkst. 9:55 12 gaisa spēku divīzija, astoņdemsit jūdzes uz diendivrietumiem no Hirosimas ziņo par masveida, lielu un īpaša tipa bumbu, kas pēc sprādziena izstaro spēcīgu magnēzija daudzumu. Tā uzsprāgusi tieši Hirosimas centrālajā daļā, radot “žilbinoši spožu gaismu un iznīcinošu sprādziena vilni”, kas divu jūdžu rādiusā visu iznīcina pilnībā.

ASV tajā laikā turpina klausīties radio sakarus ap Hirosimu. Visi radio viļņi, raidstacijas pēkšņi pazūd plkst. 7:38 pēc vietējā laika.

Tokiju ziņa, ka Hirosima ir pilnībā nopostīta nesasniedz vēl līdz pat nākamās dienas agram rītam.

Kas saistās ar detalizētāku informāciju par grupu, kas tika nosūtīta uz Hirosimu, izpētei, tad te jāmin, ka tās sastāvā bija arī doktors Jošio Našina (Yoshio Nashina), kas bija Karaliskās Armijas atomprogrammas vadītājs. Komanda, līdz ar viņu, Hirosimā ieradās 8. augusta rītā, vispirms reģionu aplūkojot no gaisa. Našina uzreiz konstatēja atombumbas sprādziena faktu, bet ģenerālleitnants Seizo Arišue tam nepiekrita.

Ziņas par to, ka uz Nagasaki izmantota līdzīga bumba, sasniedza Pārvaldes padomi 9. augusta rītā - ap 10:30 pēc vietējā laika. Padome bija sarīkojusi ārkārtas sanāksmi sakarā ar Hirosimas bombardēšanu un faktu, ka Japānai karu pieteica arī Padomju Savienība.

Nav komentāru: