>.

pirmdiena, 2016. gada 18. janvāris

Pamosties efektīvāk!

Ik vakaru ejam gulēt, ik rītu pamostamies. Katram pamošanās rituāls ir savādāks - viens dzer kafiju, cits tēju, cits iet aukstā dušā, cits nedara neko. Katram savs. Tomēr ir ieteikumi, protams, nav garantijas ka tas strādās 100%, kā labāk pamosties. Vai arī ko tieši nedarīt, lai labāk izgulētos.


foto: kasjauns.lv

Glāze ūdens.

Vairumam pierasts ikrīta dzēriens ir kafija. Tomēr, daudzi dietologi kafiju neiesaka dzert tā iemesla pēc, ka kafija tukšā dūšā vai arī ātrāk kā stundu pēc pamošanās nav ieteicama kuņģa darbībai. Viens no ieteikumiem ir sākt dienu ar 2 glāzēm.... silta ūdens. Ja kafija dod daudz enerģijas vēl guļošajam ķermenim, tad ūdens šādu efektu nesniedz. Toties, izdzerot dienā 8 glāzes ūdens, varot cīnīties ar svara pieaugumu, metabolisma problēmām un iegūt arī labāku ādu. Ķīnas tradicionālā medicīna iesaka ūdenim pievienot citronu, kas palīdz attīrīt organismu no tajā esošajiem toksīniem.

Piecelties no gultas vajag... lēnām.

Pamošanās ir arī psiholoģisks faktors. To vajag darīt lēnām un nesteidzīgi. Tas ir viens no labākajiem veidiem, kā sākt dienu. Steidzīga skriešana uz dušu, virtuvi vai tualeti noteikti nebūs labākais organismam, lai tas pēc atpūtas sāktu dienu. Viss caur mieru tiek panākts. Pavāļāties nedaudz, pasnaust, vai vienkārši padomāt un pamošanās un arī līdz ar to, diena, būs daudz sekmīgāka.

Modinātājs.

Miega paradumu pētīšanā izsijāts vēl kāds fakts: spiest pulksteņa zvanītāju (vai telefonā modinātāju) vairākas reizes atkal un atkal, ir ļoti slikts paradums. Tas nekas, ka neesam rīta putni, bet mūsos pašos, zemapziņas līmenī, šī darbība - nospiest modinātāju, rada ikreiz arvien lielāu rīta stresu. Rezultātā no gultas izkāpsim... kā saka, ne ar to kāju tikai mazās, it kā neievērotās nianses pēc. Ieteicamais - iet gulēt un pamosties vienā un tajā pat laikā. Mēs esam spējīgi ieprogrammēt savu biooloģisko pulksteni daudz efektīvāk nekā mehāniskos dziedātājus. Laika gaitā, pieturoties pie iešanas gulēt un pamošanās vienā un tajā pat laikā, nāksies secināt, ka organisms pats spēj pamosties jau pirms zvana modinātājs. Tomēr, pašu modinātāju gan izmest nevajag, jo vienmēr var nostrādāt cilvēciskais faktors un pasnaušana sanāks kā aizgulēšanās.

Vingrošana.

Maz ir to cilvēku, kas pirms darba/skolas vēl paspēs piecelties un doties rīta krosā. Tomēr pētījumi parāda, ka pat nelielas vingrošanas devas no rītiem palielina ķermeņa efektivitāti visas dienas garumā. Vingrojot no rīta, kamēr vēl faktiski ķermenis guļ, mēs tieši palielinam tā spējas: asins cirkulē daudz efektīvāk, palielinās skābekļa daudzums ķermenī.

Datortehnika, tv un citi ekrāni.

Tehnika dod tā saukto "vieglo piesārņojumu" jeb citiem vārdiem - sliktu miega iespaidu. Cilvēkam jāguļ pilnīgā tumsā (vēlams) un zilā, zaļā vai sarkanā gaisma, kas nāk no mazajām lampiņa'm tv, datoros un telefonos, to iztraucē... rada tādu kā rētu nakts miega idillē.

Jācenšas gulēt ilgāk.

Miega bads ir ļoooti slikta lieta. Citkārt liekas, labi, noskatīšos vēl vienu sēriju savam seriālam vai pusi filmas un tad iešu gulēt.... nekas traks nebūs. Nu jā, nebūs, bet katra stunda, ko mēs laupam neguļot, vēlāk parāda sekas uz to, kā mēs jūtamies dienas laikā, no rīta. Ieteicamais ilgums ir no 6-8 stundām, efektīvākais - 7 ar pusi stundas miega, ik nakti.

Našķis pirms miega.

Pat tad, kad cilvēks šķietami guļ, viņa organisms arvien strādā. Apēdot divas sviestmaizes pirms miega no rīta darīs savu - liekas, ka gulēts nebūs nemaz. Tas tāpēc, ka gremošanas sistēma nevis atpūtās, bet vienu lielu nakts daļu strādāja. Maize un siers, gaļa, ir tie, kas gremošanas sistēmu ļoti noslogo dienas gaitā, kur nu vēl naktī. Ļausim gremošanas sistēmai atpūsties un liksim strādāt aknām un limfātiskai sistēmai, lai tās ķermeni attīra, cik spēj.

Nav komentāru: