>.

pirmdiena, 2014. gada 17. marts

200 gadīgs indiānis





foto: familysearch.org
 



Tika apgalvots, ka viņš esot 204 gadus vecs. Lai gan cilvēki parasti tik ilgi nemēdz dzīvot, profesorei Margaretai Kolinzai bijis pamats domāt, ka šis indiānis, kurš ilgu laiku dzīvoja veco ļaužu pansionātā Montātā, bet pirms tam dzīvojis indiāņu rezervātā Dienviddakotā, runā taisnību.

Arī veco ļaužu pansionāta dakteri uzskatīja, ka indiānis tik tiešām varētu būt dzimis 1792.gadā. Lielo vecumu apliecināja dažu vēl saglabājušos zobu, gan iekšējo orgānu stāvoklis, kad viņam veicam pārbaudes. Lai gan Dzeltenās Lapsas veselības stāvoklis nebija diez cik spīdošs, savam vecumam viņš izskatījās pietiekami labi.

Profesorei Dzeltenais Lapsa esot stāstījis, kā viņš 1812.gadā, toreiz 20 gadus vecs jauneklis, karojis pret amerikāņiem, bet, kad viņam bijuši 23 gadi, viņa tauta parakstījusi vienošanos ar ASV valdību. Viņš lieliski atceroties arī to, kā 1849.gadā sācies „zelta drudzis” un simtiem laimes meklētāju devušies uz Rietumiem. Savukārt 1878.gadā Dzeltenais Lapsa pirmo reizi mūžā ieraudzījis „dzelzs zirgu” – lokomotīvi, kas braukusi uz Kaliforniju, bet 1926.gadā esot iepazinies ar aeroplānu.

Dzeltenā Lapsa stundām varējis stāstīt gan par vēsturiskiem notikumiem (turklāt precīzi, nejaucot faktus un notikumus), gan savas tautas tradīcijām un paražām, gan savvaļas zvēru tikumiem un uzvedību. Savukārt profesore bija bezgala laimīga, a atrada šo „dzīvo vēstures grāmatu”, un centās piefiksēt visu, ko Dzeltenā Lapsa stāstīja.

Nav komentāru: