>.

trešdiena, 2013. gada 1. maijs

Cilvēkam ir vairāk kā piecas sajūtas!


Izrādās, zinātne savos pieņēmumos dažkārt kļūdās. Viss tiek klasificēts pārāk plaši, nekonkretizējot. Tieši tāpat esot arī ar sajūtām. Pašreizējo piecu vietā, tiek uzskatīts, ka cilvēkam esot vismaz 9, bet citi pētnieki uzskata, ka to skaits ir pat 21.

"Sajūta" parasti tiek lietota, lai apzīmētu šūnu grupu, kas atbild par specifisku fizisku fenomenu, kas savukārt norāda uz konkrētu grupu, daudzumu smadzeņu grupu, reģionu, kura saņem signālus un pārveido tos sajūtā, pretreakcijā, tulkojumā.

Jau ierastās sajūtas, maņu orgānu izteiksmes - redze, garša, skaņa, smarža, tauste, spiediens, nieze, termokontrole (spēja sajust aukstumu un karstumu), spēja noteikt to, kur atrodas katra ķermeņa daļa salīdzinot ar citām, muskuļu sajūtas (spēja sasprindzināt tos), spēja, kas ļauj kontrolēt balansu un virziena maiņas pārvietojoties, elastīguma receptori (asinsvadu paplašināšanās un spēja sajust galvassāpes), ķīmiskie receptori (spēja sajust faktu, kad lietotas zāles; hormonu izpausmes), slāpes, izsalkuma sajūta, spēja sajust magnētiskos laukus, laika sajūta (spēja cilvēkam sajust laika ritējumu un iejusties kā daļai no tā). Par brīnumu, pēdējā sajūta nesenos pētījumos norāda uz to, ka cilvēkam ir patiesībā ļoti pārsteidzoša un izteikta laika sajūta, izjūta!

Vairāk kā 5, ne tā?

Nav komentāru: