>.

piektdiena, 2013. gada 10. maijs

8 miljardi naftas biznesam


Foto no Pasaules Ekonomikas foruma

Āfrikāņu miljardieris Aliko Dangote centīsies palīdzēt Nigērijai nostāties uz kājām, nu nedaudz. Viņš investēs 4.5 miljardus ASV dolāru jaunas naftas ieguves (pārstrādes) kompleksa būvniecībā, lai tādejādi tomēr palīdzētu šai Āfrikas valstij iegūt lielāku neatkarību no naftas produktu importa.

Dangote ar šo paziņojumu nāca klajā Pasaules Ekonomikas forumā, kas risinājās Keiptaunā, Dienvidāfrikā. Par darījuma detaļām viņš vien minēja, ka šis aizņēmums tiks nodrošināts no divām ārzonas bankām un vēl dažām Nigērijas (vietējām tātad) bankām. Līdz ar to, valstij ir dubultieguvums.

 Jāatgādina, ka Nigērija ir no tā sauktajām Āfrikas zem-Sahāras tipa valstīm, kas bagāta ar naftu. Tomēr, valsts cieš zaudējumus no šī biznesa, jo tas nav pietiekami attīstīts. Lai arī Nigērijā pastāv naftas pārstrāde, tas nav pietiekami: dienā četri pārstrādes kompleksi spēj saražot mazāk kā 445 000 barelu naftas. Viss izskaidrojams ar zemo infrastruktūru un apkalpošanas izmaksām, kuras ir salīdzinoši augstas.

Pagājušajā mēnesī Dangote svinēja savu 57 dzimšanas dienu. Zināms, ka kopumā viņš plāno investēt aptuveni 8 miljardus ASV dolāru šajā projektā. Kopumā. Pēc projekta izpildes plāniem, paredzams, ka jaunais ieguves/pārstrādes cehs dienā iegūs aptuveni 400 000 barelu naftas, un to plānots pabeigt 2016. gadā.

Nav komentāru: