>.

svētdiena, 2011. gada 22. maijs

Iepirkšanās ar mobilo telefonu


foto: mobile-broadband.org.uk

Mobilo sakaru operators Orange un Barclays bankas meitas uzņēmums Barclaycard ir uzsākuši savdabīgu projektu – iepriekšanās, izmantojot mobilo telefonu. Mobilo telefonu īpašnieki var apmaksāt pirkumus, pašlaik, kuru summa nepārsniedz 15 sterliņu mārciņas. Jāsaka gan, ka iespējas šādā veidā iepirkties ir diezgan ierobežotas, gan veikalu, gan arī cenas dēļ. Tomēr, jau pašlaik iepirkties/apmaksāt pirkumus var tādās vietās kā McDonald`s, EAT, Pret-a-Manger un dažos veikalos no Boots veikalu tīkla. Šo jauno sistēmu nodēvējuši par Quick Tap.

Lai varētu iegādāties to vai citu preci, vajag tikai doties tuvāk īpašam terminālim, kas darbojas pēc NFC (Near Field Communication) tehnoloģijas. Kā par šo sistēmu izsakās Marketing Week, apmaksa notiek izmantojot telefona SIM karti, kas savienojas ar Barclaycard, Barclays vai Orange īpašnieka kontu. Aktivizēt sistēmu nākamiem pirkumiem lietotājs var izmantojot īpašu pielikumu savā telefonā pēc tam, kad ir apstiprināts iepriekšējais pirkums, ievadot īpašu PIN kodu.

Šā gada janvārī klajā nāca paziņojums, ka modulis NFC tiks iestrādāts jaunākos iPhone telefonos, kā arī planšetos iPad. Nokia no 2008. gada jau izlaiž telefonus ar līdzīgu čipu. Jāsaka, ka ir vēl arī trešais uzņēmums, kas atbalsta līdzīgas darbības savos telefonos – Google Nexus S. Protams, lieki teikt, ka tie visi ir gudrie telefoni jeb smārtphoni.

Cik droša ir šī sistēma, gan nav zināms. Bet pa cik ar gudrajiem telefoniem jau tā ir daudz problēmu, domājams, arī krāpnieki nesnaudīs, līdz atklāt, kā to izmantot savos nolūkos.

Nav komentāru: