>.

sestdiena, 2011. gada 12. marts

Tokijas zemestrīces sekas

foto: starspace.org

Nav jau nekāds jaunums tam, ka lielas zemestrīces, kas notiek uz zemes, dažādos tās punktos, rada sekas, kas ilglaicīgi ietekmēs ikvienu no mums. Pēdējā, kas notika 11. martā, nav izņēmums.

Itālijas ģeofizikas un vulkanoloģijas institūta darbinieki norāda uz to, ka Zemes ass ir nobīdījusies par veseliem 10 centimetriem. Un tas.... ir ļoti daudz. Salīdzinājumam varu pieminēt to, ka Sumatrā notikusī zemestrīce 2004. gadā radīja nobīdi par 6 centimetriem. Vēl viena postoša zemestrīce, kas notika 2010. gadā - Čīlē, radīja zemes ass nobīdi par 8 centimetriem. Pēc Čīles zemestrīces dienas cikls uz zemes samazinājās par 1,26 mikrosekundi.

Saskaitīt to, cik ir konkrētas nobīdes zemes asij, nav nemaz tik grūti. Redzams arī tas, ka no vienas nobīdes vien jau rodas izmaiņas ilglaicīgā laika posmā - dienas cikls saīsinās. Pārējās sekas, no citām zemestrīcēm Zemes vēsturē, nav numeroloģiski izpētītas un izsecināts, cik tad konkrēti sekunžu, mikrosekunžu, esam jau zaudējuši.

Jāpiemin, ka pēdējās zemestrīces sekas Japānā bija ļoti postošas un traģiskas. 8,9 balles stiprā zemestrīces epicentrs bija 130 kilometrus no Honsju salas. Pēc zemestrīces sekojošais cunami vilnis sasniedza 10 metrus augstumu. Tā jau atzīta par vispostošāko Japānas vēsturē. Bojā gājušo skaits jau mērāms pāri 300 cilvēkiem. Eksperti lēš, ka kopējais bojā gājušo apjoms būs izsakāms ar ciparu, kas tuvs 1000 cilvēkiem.

Līdzjūtība visiem, kas zaudējuši tuviniekus, draugus vai paziņas šajā dabas kataklizmā!

Nav komentāru: