>.

sestdiena, 2011. gada 12. marts

Sony vs LG - 1:0

Sony uzvarējusi pirmajā tiesā, kas skar lietu par viņu konsoles PS3 aizturēšanu. Kur tad tika aizturētas tās? Nu... piegādes uz Eiropu izbeidzās un aizturētas jeb arestētas, cik nu to ļauj, tika aptuveni 300 konsoļu par kopējo vērtību aptuveni 43 miljoni dolāru.
Jā, jā, bet rodas jautājums, kurš tad bija tas, kas cēla vētru karotē? Nu, milzis LG.

Interesanti ir tas, ka tiesas lēmums bija skarbs pret LG. Hāgas tiesa lēma ne tikai atdot visas aizturētās konsoles, bet arī piesprieda LG sodu - 130 000 eiro apmērā! Lai nu kā, šis sods ir nieks, ja salīdzina ar ciparu, kas radās zaudējumos Sony (aptuveni 200 000 eiro dienā).

Visa trača īstais iemesls ir kas pavisam cits: Blue-Ray atskaņotāji. Arī Hāgas tiesas kompetence ir diezgan apšaubāma, jo sākumā, kad izcēlās viss šis tracis, tā nostājās LG pusē, jo kā nekā - bija aizliegusi ievest PS3 konsoles Eiropā un arī Lielbritānijā.

Atkal pēdējais lēmums nedod iespēju LG pretendēt uz patenta naudu no katra pārdotā PS3, kurā kā zināms, ir Blue-Ray.

Cik liela tā ir? Nekas dižs, bet liekas, ka milži seko principam: centus (dolārus) nekrāsi, pie lielās naudas čupas netiksi. Konkrēti runa iet par 2,5 ASV dolāriem par katru pārdoto PS3 konsoli. Tik liela ir šī patentmaksa, ko LG pieprasīja no Sony. Tomēr, te atkal nāk nākamie cipari, kas apliecina, ka pat maza naudas summa, beigu beigās spēj radīt lielus ciparus. Pēc ekspertu aplēsēm, kopējais cipars, kādu LG iegūtu, ja tiesiski apstiprinātos patenta tiesībass (viņiem), ir aptuveni 150-180 miljoni dolāru.

Vēl viens cipars, ir jāmin tas, cik tad pats LG prasīja kompensācija. Nu te atkal ir dubultā, jo piedzenamā summa, pēc LG aplēsēm ir 350 miljoni dolāru. Viņi vadās gan pēc pagātnes pārdošanas cipariem, gan arī pēc nākotnes pārdošanas provizoriskajiem datiem. Feini, ne?!

Aizliegums noņemts galvenokārt tāpēc, ka paši milži sākuši savā starpā pārrunas, lai risinātu visu, iespējams, citā veidā. Vēl jāpiemin tas, ka starp LG un Sony šis nebūt nav vienīgais, pašlaik, esošais kašķis. Vēl te minami tādi kā: Sony prasa, lai LG tiktu aizliegts ievest ASV teritorijā tās ražotos smarttelefonus; LG meitas uzņēmums Zenith cer iegūt labvēlīgu iznākumu tiesā pret Sony sakarā ar televizoriem, jo redz, esot pārkāpti 8 patenti.

Vienošanās vai strīdi tālāk, skaidrs ir viens, uzvarētājs būs, un kāds arī tiks sakauts. Vai no tā cietīs patērētājs? Visticamākais ka nē, bet neko nevar zināt!

Nav komentāru: