>.

svētdiena, 2011. gada 13. marts

Nelsona Mandelas pieraksti tiks izdoti grāmatā

foto: kloeploek.com
Visiem tiem, kam ir interese par Nelsonu Mandelu un viņa pierakstiem nu var priecāties. Iemesls tam pietiekami vienkāršs: Google un bijušā Dienvidāfrikas līdera fonds ir vienojušies, ka arhīvs, dokumenti, kas agrāk tika uzskatīti par privātiem, tiks publicēti. Pat vēl vairāk - vispirms digitalizēti.

Saturā ir daudz dažādas lietas, kas var interesēt vēsturniekus, tajā skaitā arī personīgās piezīmes, pat jāsaka, sava veida dienasgrāmatas, kurus līderis rakstīja laikā, kad atradās ieslodžijumā. Tāpat varēs arī aplūkot viņa personīgo korespondenci un piezīmes, kas izdarītas laikā, kad viņš piedalījies valsts sēdēs. Nu tā vienkāršāk sakot - viss, ko viņš rakstījis, un kas saglabājies, tad nu tiks publicēts.

Nelsona Mandelas fonds precizēja, ka daži no dokumentiem, pirms to publicēšanas, vispirms tiks nedaudz pieturēti. Iemesls - tiek veiktas pārrunas ar valstīm, kuras ir iesaistītas šajos dokumentos, tā sakot, vai tās ļaus tiem izpeldēt publiskā telpā. Iesaistītas ir ne tikai valstis, bet arī dažādas pasaulē pazīstamas organizācijas.

Vēl ļoooti interesanti ir tas, ka viss tas tiks ne tikai digitalizēts, un publicēts, bet arī izdots grāmatā. Galvenokārt jau šī publikācija būs grāmatā, internetā noteikti iepeldēs arī šis tas. Nu un grāmatai priekšvārdu apsolījies uzrakstīt pats ASV pašreizējais prezidents - Baraks Obama.

Atgādināšu, ka Nelsons Mandela bija pirmais Dienvidāfrikas prezidents, kurš pie varas atradās no 1994. līdz 1999.gadam. Viņš uzvarēja demokrātiska tipa vēlēšanās. 1993. gadā saņēma Nobela miera prēmiju. Cietumā, kas atrodas uz Robennas salas, viņš pavadīja diezgan ilgu laiku - no 1962. līdz 1990. gadam. Apsūdzības skāra viņa darbību sakarā ar dažādām sabotāžām un citām antivalstiskām darbībām.

Nav komentāru: