>.

svētdiena, 2011. gada 13. marts

Indijas jaunais tanks - Arjun


12. martā, 2011. gadā Indijas sauszemes karaspēks papildināts ar jaunu ieroci, bruņojumu - tanku Arjun. Zīmīgs ir ne tikai pats fakts, ka to sāks lietot, bet arī tas, ka līdz ar tā pieņemšanu, noslēdzies 37 gadus ilgais izstrādes precess, ko valsts veltīja tam, lai radītu šo agregātu personīgām vajadzībām.

Pašlaik Indijas armijai jau piegādāti, radīti, 45 šādi tanki. Tie nosūtīti uz 75. tanku divīziju, pulku, kas atrodas Džaisalmerā.

Indijas armija pieņēma jaunos tankus, un tajā pašā mirklī norakstīja tikpat daudz novecojušos T-55.

Tiem, kam patīk vēstures fakti, jānorāda, ka tanka izstrāde aizsākās 20. gadsimtā, precīzāk - 1974. gadā. Tik ilgs laiks, lai radītu paši savu tanku, skaidrojams ar to, ka regulāri radās dažādas tehniskas ķibeles, kas kavēja tā izstrādes gaitu. Protops ar dažādām kļūdām tehniskajos raksturlielumos nevarēja nonākt līdz izstrādei un garantēt drošību lietošanā.

Indija sākotnēji cerēja ar šo jauno modeli aizvietot visus tās apgādībā esošos T-55 un T-72 modeļus. Tomēr, 2000. gadā iepirkuma apjoms tika samazināts. Galējais apjoms, ko pasūtīja bija 124 Arjun tanki. Plāni aizvietot novecojušos tankus ar jauniem, sava ražojuma, apstājās, jo izstrāde arvien nebija pabeigta. Tā vietā Indija iepirka no Krievijas tās ražotos T-90.

2010. gada martā Indija veica neoficiālu izmēģinājumu, liekot sacensties diviem tankiem - savējam Arjun un kreivu ražotajam T-90. Neoficiāla sacensība beidzās ar to, ka uzvaru it kā guva pašu ražotais Arjun. Nu un tāpēc, ka tās skaitījās neoficiālas... sacensības, rezultāti oficiāli arī vēl nav pieejami uz šo dienu.

Nu un beidzot, nedauidz tehniskās informācijas. Arjun spēj sasniegt 72 kilometrus stundā lielu ātrumu, ja tas pārvietojas pa šoseju, un līdz 40 kilometriem stundā, ja brauc pa mežiem, laukiem. Tā bruņojumā ir lāzera tēmēšanas sistēma un protams, arī nakts redzamības aparatūra. Galvenais tanka ierocis ir 120 milimetru... lielgabals. Tāpat arī bruņojumā ietilpst 12,7 un 7,62 kalibra prtettanku raķetes un ložmetējs.

Vēl jāsaka, ka indieši nepadodas, jo lai gan ir radīts strādājošs modelis, kuru jau paši viņi lieto, DRDO (Indijas aizsardzības ministrijas saīsinājums) jau strādā pie tā, lai izgatavotu uzlabotu Arjun versiju - Arjun - Mk II. Te arī zīmīgi ir tas, ka detaļas, kuras izmantos tankā, būs 90% pašu indiešu ražojums. Pašreizējā modelī - Arjun Mk I (oficiālais nosaukums), šis procents sastāda tikai 58%. Nākamā modeļa izmēģinājumi tiek solīti pavisam drīz - 2011. gada vasarā. Tātad, pāris mēneši. Cerams, šī izstrāde indiešiem neievilksies uz... pāris desmitgadēm.

Nav komentāru: