>.

trešdiena, 2011. gada 23. marts

Gigantu noslēpums


Zinātnieki noskaidrojuši, kāpēc tad zauropodiem, četrkājainiem milžiem, savulaik bijuši tik ļoti gari kakli. Pētījuma rezultāti tikuši publicēti arī žurnālā "Biology Letters", bet sīkāku invilkumu no visa piedāvā portāls ScienceNOW.

Zauropodi bija vislielākie un masīvākie dzīvnieki, kas jebkad staigājuši pa šīs planētas virsmu. Garumā vidēji ap 30 metriem, bet daži īpatņi sasniedza arī 58 metru atzīmi. Viņu kaklu garums vien ir unikāls - 9-11 metri.

Tomēr, zinātnieki ilgi maldījās tumsā, cerot saprast, priekš kam tad viņiem tik gari kakli. Vai tiešām, lai iegūtu koku galotņu lapas?

Jaunā pētījuma dalībnieki izmantojuši matemātiskus modeļus, lai izskaitļotu to, cik daudz enerģijas patērēja dinozauri no Brachiosaurus dzimtes.

Pētījumi parādīja, ka deviņus metrus garais kakls, kas palīdzēja dinozauriem apgūt lielākus barības laukus, pārvietojoties mazāk, deva līdz pat 80% enerģijas ietaupījumus. Īsāks kakls nozīmē vajadzību pēc iespējas vairāk pārvietoties, kas nozīmē, pārvietot visu savu lielo ķermeni. Jāsaka, ka šie dzīvnieki, šis dinozauru tips, barību iesūca sevī, jo pēc pētnieku domām, kakla garums nespētu uzturēt arī žokļus, kas barību pirms norīšanas sakošļā.

Lai arī pētījums dod jaunus ieskatus šajā sakarā, tomēr, pilnībā tas visas mīklas un uzdotos jautājumus neizskaidro. Vēl pēc citiem pētījumiem, tiek uzskatīts, ka savu garo kaklu tomēr šie dzīvnieki nespēja noturēt vertikāli. Iemesls - tam vajadzīga milzīga sirds, lai līdz galvai nogādātu svaigas asinis. Piedevām, tas vien jau prasītu milzīgus enerģijas patēriņus. Ja šis pieņēmums izrādītos patiess, tad cerība par to, ka tie plūca lapas no koku galotnēm atkrīt - viņi savulaik tad būtu barojušies tikai ar zāli un zemākiem krūmiem.

Kā bija, kā nē - laiks rādīs. Gan jau pētnieki neapstāsies!

1 komentārs:

Anonīms teica...

Mums steidzami nepieciešami orgānu donori, nieru donori, sieviešu olas, nieru donori. Summa: USD 500 000,00 dolāri
Sieviešu olu summa: USD 500 000,00 dolāri
WHATSAP: +91 91082 56518
Email: : customercareunitplc@gmail.com
Lūdzu, kopīgojiet šo ziņu.