>.

trešdiena, 2011. gada 23. marts

Ēģiptes Fondu birža atsāk darbu pēc gandrīz 2 mēnešu pārtraukuma

foto: AFP

Ēģiptes fondu birža atsākusi savu darbību pēc gandrīz divu mēnešu dīkstāves. Atvēršanas brīdī biržas galvenais indekss ir nokrities par desmit procentiem - līdz 5085 punktiem.

Birža tika slēgta sakarā ar nemieriem. Tās darbība uz laiku tika pārtraukta 27. janvārī.

Tiek lēsts, ka pirmajā nedēļā biržas tirdzniecības indekss nokritīsies vēl par 20-30%.

Arī valdība nāk palīgā šai sakarā: birža strādās trīs stundas, agrāko četru vietā, kas iespējams, palīdzēs uzturēt indeksu. Tomēr šādu situāciju varēs novērot tikai pirmo tās darbības nedēļu.

Sākumā tika plānots, ka birža savu darbību atsāks jau 7. februārī, tomēr, sakarā ar visu apkārt notiekošo, valdība tās atvēršanu atlika piecas reizes. Ja biržas darbības atsākšana tiktu atlikta vēl, tad visticamākais, tā zaudētu savu vietu globālajos akciju tirgos. Izslēgšana no Morgan Stanley Capital International Index nozīmētu arī to, ka ārzemju investori aši vien savus līdzekļus savāktu atpakaļ, un valsts izrādītos zaudētājos vēl vairāk.

Ēģiptes birža savu darbību sāka 2009. gadā, kad tika apvienotas Aleksandrijas un Kairas biržas. Biržas apgrozījums uz 2011. gada sākumu bija diezgan iespaidīgs, ja ņem vērā tās pastāvēšanas laiku - 65 miljardi dolāru.

Nav komentāru: