>.

pirmdiena, 2022. gada 17. janvāris

Atrašanās kosmosā iznīcina sarkanos asins ķermenīšus

foto: vox-cdn.com

 

Atrašanās kosmosā ir saistīta ar daudz riskiem. Pēc pēdējiem pētījumiem, ko veikuši Kanādas zinātnieki, atrašanās kosmosā iznīcina sarkanos asins ķermenīšus organismā. Tiek lēsts, ka aptuveni 50% no visiem asinīs esošajiem sarkanajiem asins ķermenīšiem aiziet bojā. Tā tas notiek visu laiku kamēr cilvēks atrodas kosmosā. Tieši tas esot saistīts ar to, ka pēc atgriešanās no kosmosa gandrīz visiem astronautiem novērojama mazasinība.

Uzreiz tiek runāts par to, kā cilvēka organismu ietekmēs ilgāki lidojumi, kā piemēram uz ilgi gaidīto Marsu. "Kosmosa mazasinība" kā to dēvē ir novērota jau kopš laika kad pirmās kosmosa misijas dalībnieki atgriezās uz Zemes, bet līdz šim bija neizskaidrots fakts, kāpēc tas tā notiek. 

Pētījumā tika izmantoti paraudi no izelpas un asins paraugi. Kā zināms sarkanie asins ķermenīši ir tie, kas organismā transportē skābekli. Kosmosā, kur ķermenis atrodas bezsvara stāvoklī tas nav tik būtiski, bet atgriežoties uz Zemes visiem astronautiem tiek novērots arī kaulu un muskuļu masas zudums.

Atrodoties kosmosā ik sekundi organismā bojā aiziet aptuveni 3 miljoni sarkano asins ķermenīšu. Uz Zemes šis rādītājs ir "tikai 2 miljoni". Par laimi cilvēku glābj viņa unikālais ķermenis, kas spēj to kaut kādā veidā kompensēt, jo pretējā gadījumā neviens kosmosā ilgi neizdzīvotu. Pētnieki gan ir vienisprātis par to, ka ir ļoti grūti prognozēt, cik ilgu laiku cilvēka ķermenis var uzturēties kosmosā bez būtiskiem apdraudējumiem tālākai dzīvei un dzīvībai.

Eksperimentā iesaistītajiem cilvēkiem blakusefekti nebeidzās uzreiz pēc eksperimenta beigām. Vēl gadu pēc tā beigām tika novērots šis pats efekts - sarkano asins ķermenīšu paaugstināta bojāeja organismā. Neskatoties uz to, cilvēki dzīvoja un strādāja, funkcionēja kā parasti. Ārēji tas nekādi neizpaudās. Šim blakusefektam tika pakļautas gan sievietes, gan vīrieši, bez izņēmuma.

Šis stāvoklis kosmosā tiek pielīdzināts tam, kādā daži pacienti nonāk atrodoties intensīvās terapijas nodaļā, guļot nekustīgi vairākas nedēļas, mēnešus. Nekustīgums, kas liekas, saistīts ar muskuļu nenoslogošanu, rada tieši identiskus blakusefektus uz cilvēka organismu.

Nav komentāru: