>.

svētdiena, 2021. gada 22. augusts

Vieta kur nav nevienas dzīvības pazīmes

foto: wallup.net
 

Zinātnieki ir atraduši vietu uz Zemes kur nav nevienas dzīvas radības, pat ne mikroorganismu. Dīvaini, bet fakts ka tāda vieta eksistē. Vieta kur tas novērots - Šekltona šelfa ledājs Antarktīdā. Pētnieki izmantoja vairāk kā 200 dažādu vietu augsnes paraugus un analizējot tos atklāja aptuveni 20% no paraugiem nav sastopams vispār neviens mikroorganisms.

Pats fakts ir pārsteidzošs jo mirkoorganismi (un to veidu ir ļoooti daudz) ir spējīgi dzīvot praktiski jebkur - no okeāna dzīlēm līdz pat Everesta virsotnei. Aukstumā, karstumā un citos liekas, dzīvībai nepiemērotos apstākļos. Tieši tas, ka tie sastopami praktiski visur, mikrobiologiem radīja lielu izbrīnu izpētot Šekltona ledāja paraugus un atklājot ka piektajā daļā no tiem nav vispār nekā atskaitot tikai augsnes paraugu.

Iespējams, ka pie šī fakta vainojama tieši vide. Šekltona šelfa ledājs ir ļoti nedraudzīga vieta - liels sausums, aukstums un ļoti liels sāls saturs augsnē. Protams, lai arī tikai piektdaļā no 200 paraugiem netika atrasti mirkoorganismi vispār, tas nebūt nenozīmē ka viss reģions jāuzskata par faktiski mirušo zonu. Nebūt nē.

Ko šis pētījums sniedz cilvēcei kopumā? Tas rada tikai bažas par to, vai uz Marsa mēs kādreiz atradīsim mikroorganismus un vai tas vispār iespējams, ja jau uz Zemes ir vietas kur tie vēl nav paspējuši iedzīvoties, tad uz Marsa, kur apstākļi ir daudz sliktāki dzīvības eksistencei (jebkurā tās formā), tos atrast būs vēl grūtāk. Daži no ekspertiem norāda, ka šādi pat apstākļi ir arī uz Marsa, gandrīz identiski, kas liek domāt, ka sastapt jebkādas mikroorganismu pēdas tur ir tuvu nullei.

Lai vai kā, cilvēce neapstājas pie dažādiem pētījuma rezultātiem un atrast dzīvību vai tās paliekas mūsu pašu Saules sistēmā arvien paliek būtisks dzinējspēks un mērķis uz ko tiecas daudzi. Marsa augsnes ir daudz vecākas par Zemes augsnēm, kas liek domāt, ka organismi vai to paliekas jāmeklē dziļāk. Bet nogādāt tehniku turp, kas spējīga veikt dziļākus urbumus arvien ir dārgi un riskanti, piedevām tas aizņem daudz laika. Tomēr viss kas jāsaglabā - cerība un vēlme izzināt!

Nav komentāru: