>.

ceturtdiena, 2017. gada 27. aprīlis

Gudrās piena pakas

foto: grapheneentrepreneur.com

Tā vien liekas, ka drīzumā pienāks diena, kad ieejot veikalā mobilais telefons pīkstēs, runās, sūtīs ziņas un bez tā dzīve faktiski nebūs iespējama. Viss jaunais, tehnoloģiskais, palīdz, bet reizē arī noslogo. Tomēr, ir lietas, kas noder un reti kad traucē. Šoreiz par to, kā nākotnes supermateriāls - graphīns (graphene; tulkot var dažādi, bet nu..) palīdzēs saprast to, kad produkts, pārtikas, vairs nebūs lietojams uzturā. Par piemēru - piens.

Trīsvienības Koledžas Uzlaboto Materiālu un Bioinženierzinātņu izpētes centrā jeb AMBER, Īrijā, pētnieku grupa radījusi tiešām unikālu lietu - sava veida uzlīmi, kas sastāv tikai no divdimensiju (2D) tranzistoriem, kuru ražošanā izmantoti tikai un vienīgi nanomateriāli. Sarežģīti radīt, izrunāt un domāt, bet ļoti viekārši lietot.

Šī tehnoloģija pati par sevi ir unikāla, jo, ar to var radīt daudzas lietas, kas citkārt pastāv tikai fantastikas filmās. Par piemēru - avīzes, kas satur video klipus (animētās avīzes?). Bet daudz praktiskāk pielietojums tam visam ir pārtikas industrijā. Uzlīmē šādu uzlīmi, nanotehnoloģisko brīnumu uz piena pakas un tā paziņos par to, kad pakas saturs sabojāsies, nebūs lietojams vairs uzturā.... nu ok, nebūs ieteicams to lietot.

Šī tehnoloģija (kuru izklāstīt galīgi nevarēšu) var tikt izmantota ļoooti daudzās sfērās, sākot no elektronikas, beidzot ar pārtikas industriju.

Tiem, kam ir vēlme par to palasīt sīkāk, var droši doties uz šo vietni, lai angļu versijā iepazītos ar visiem izpētes, radīšanas cikla aspektiem.

Feini, tiešām. Atverot ledusskapi vairs nebūs jāmeklē kur tad ir tas datums, kad piens būs čih-pih, bet gan varēs vienkārši apskatīt uzlīmi un miers, zināsim, ka vēl divas dienas. Pat arī tam, kas uzrakstīts, ticēt pagrūti, jo gadās jau visādi, īpaši pārtikas rūpniecībā. Bet uzlīme, nanotehnoloģiska, vadīsies no konkrētiem faktiem - temperatūras utt, kas nozīmē, ka tai varēs ticēt vairāk nekā uzrakstam ka līdz trešdienai piens derīgs. Iespaidīgi!

P.S. Izmaksas šai tehnoloģijai arī esot visai zemas, kas nozīmē... jāgaida tikai kāds, kas to uzsāks masveidā izplatīt!

Nav komentāru: