>.

pirmdiena, 2016. gada 22. februāris

Mazāk zināmi fakti par pasaules valstīm

Pasaulē ir daudz valstu un nacionalitāšu. Aptuveni 196 valstis ir uz pasaules kartes. Tomēr daudzās no tām ir noticis un notiek arvien daudz kas tāds, kas ir amorāls un pilnīgi nesaprotams mums, vidējam civilizācijas ieskautam cilvēkam.

Papua Jaungvineja

Tā ir maza valstiņa uz ziemeļiem no Austrālijas. To veido daļa no Jaungvinejas austrumu teritorijām un vēl dažas mazāka izmēra salas. Tā ir vismazāk izpētītā valsts visā pasaulē. Lūk daži fakti par to:


  • Tās sadrusmatlotības pēc, tiek lēsts, ka šeit sastopamas vairāk kā 800 dažādas valodas. Desmit (vai vairāk jau) no tām tiek uzskatītas par mirušām.
  • Tikai 18% no valsts iedzīvotājiem dzīvo pilsētās. Vairums iedzīvotāju ir arvien atkarīgi no lauksaimniecības.
  • Tiek lēsts, ka šeit ir visnotaļ daudz neizpētītas floras un faunas. Links
  • Vieta, kur pret sievietēm tiek izvērsta masveida seksuāla vardarbība.
  • Vieta, kur ir vislielākā HIV saslimstība pasaulē.
  • Pilsētās ir sastopamas daudz un dažādas bandas.

Laosa

Tiek lēsts, ka tā ir visnabadzīgā valsts no visām, kur vēl ir saglabājies komunistu režīms. Ļoti slikti attīstīta infrastruktūra un pilsētvide kā tāda.
  • Šeit nav savas dzelzceļa sistēmas
  • Tiek uzskatīts, ka šī valsts ir kļuvusi par vietu, kur nomests visvairāk bumbu pasaules vēsturē. Daži avoti saka, ka Laosā nomests tik daudz bumbu, kā ja visas karojošās puses tās būtu nometušas vienuvien Otrā Pasaules kara laikā. Piemērs ir tāds, ka Vjetnamas kara laikā ASV šeit nometa aptuveni 2 miljonus bumbu. Aptuveni 30% no tām arvien tiek uzskatīts par nesprāgušām. Ironiskais fakts ir tāds: Vjetnamas kara laikā šeit bija vairāk bumbu nekā iedzīvotāju.

Tuvalu

Valsts, kas ir tik maza, ka daudzi to pat nespēj atrast uz pasaules kartes (jāmeklē starp Havaju salām un Austrāliju).

Valsts ir maza, bet ļoti bagāta. Kā tas notika? Dzīves nejaušība, laikam jau. Lieta tāda, ka tad, kad sāka izdalīt domeinu vārdus, katra no valstīm tika pie sava saīsinājuma. Tā, Latvija ieguva .lv, Igaunija .ee un tā tālāk, bet Tuvalu ieguva... .tv. Pa cik šis saīsinājums bija un arvien ir ļoti populārs izklaides industrijā, tad .tv kļuva par vienu no pārdotākajiem īpašumiem interneta vidē. 2000. gadā Tuvalu noslēdza vienošanos uz 12 gadiem, iegūstot 50 miljonus ASV dolāru par to, ka tā atļāva izmantot savu domeina saīsinājumu ikvienam, kas to vēlas. 2011. gadā tā noslēdza vēl vienu vienošanos, kas atļāva nākošos 10 gadus atkal izmantot tās .tv domeina saīsinājumu.

Žēl vien tas, ka valsts atrodas ļoti zemu uz vispārējā kartes līmeņa. Vidēji tās teritorija ir tikai 4,5 m virs okeāna līmeņa, kas nozīmē, ka tā tik tiešām reiz var pazust zem ūdens. 

Islande

Valsts, kurā ir visvairāk neticīgo jeb ateistu. Patiesībā, tur senču kults un ticība senajiem dieviem ir tik aktuāla arvien mūsdienās, ka viņi tiem būvē templi

Butāna

Butāna ir vienīgā valsts pasaulē, kuru uzskata par oglekļu iznīcinātāju. Nu ne jau tieši, bet pārnestā nozīmē: viņi izmanto daudz vairāk oglekļa nekā spēj saražot. Plastmasas izmantošana ir aizliegta visā valsts teritorijā. Loģisku apsvērumu pēc.

Nauru

Valsts ir ļoti maza izmēros. Tik maza, ka tai pat nav savas galvaspilsētas. Un tā ir vienīgā valsts pasaulē, kurai nav galvaspilsētas. Tās karogā ir aplis ar 12 "stariem", kas simbolizē 12 ciltis, kas dzīvo Nauru teritorijās. 

Etiopija

Šajā valstī arvien izmanto savu vietējo kalendāru, kas ir daudz atšķirīgāks par mums tik ierasto. Patiesībā, viņi dzīvo 7 gadus atpakaļ, nekā pārējā pasaule.

Grenlande

Valsts nevar pievienoties FIFA un būt par tās locekli, jo... nespēj izaudzēt savā teritorijā pienācīgu zālienu.



Nav komentāru: