>.

trešdiena, 2016. gada 24. februāris

Mazāk zināmi fakti #4

foto: topsnoringmouthpieces.com

Links uz iepriekšējo rakstu

Turpinam apskatīt un pētīt ikdienas faktus un lietas, cilvēkus un citas nianses ap pasaulē notikušo un notiekošo.

  • EBAY pirmsākumi nav meklējami komercijas sakarā. Tā vispirms bija lapa, kur cilvēkiem meklēt un iegūt informāciju par Ebolas vīrusu. Tālajā 1995. gadā lapa tika reģistrēta ar nolūku izmantot to par datubāzi elektronikas, auto, modes, kolekcionēšanas priekšmetu un kuponu, kā arī citu priekšmetu/lietu apskatei. Tur bija arī atsevišķa nodaļa par Ebolas vīrusu.
  • Žurnāls "TIME" ik gadu uz sava vāka uzliek kādu cilvēku, vīrieti vai sievieti, norādot, ka šī persona ir gada cilvēks. Tomēr 1982. gadā uz tā vāka bija... dators! Togad personālais kompjūters nebija domāts kā gada cilvēks, bet gan kā Gada mašīna/tehnoloģija.
  • Jautājums: kas ir kopīgs tādām kompānijām kā LinkedIN, SpeceX, YouTube un Yelp? Atbilde: visas tās radījuši bijušie PayPal darbinieki, kurus vēl citkārt dēvē arī par PayPal mafiju. Daži no tās locekļiem: Peter Thiel, Elon Musk, Reid Hoffman.
  • 3D printerus izgudroja jau tālajā 1980tos gados. Tehnoloģiju, kurai uzmanību pievērsa ļoti daudzas nozares, 1983. gadā izgudroja Čārlzs Hulls (Charles Hull). Viņa pirmā sterolitogrāfijas ierīce darbojās, un vēlāk - 1986. gadā, viņš par šo tehnoloģiju un tās izgudrošanu saņēma arī patentu.
  • "Premonition projekts" ir Microsoft radīts projekts, kura galvenais mērķis ir atklāt slimības, pirms ar tām sāk slimot cilvēki. Projekta ietvaros tiek izmantoti droni (bezpilota lidaparāti) im robotizētas moskītu lamatas, lai tās/tie atrastu cilvēcei naidīgus patogēnus kukaiņos.
  • Tomnod ir web lapa kurā cilvēki var apskatīties satelīta attēlus un meklēt tajās nepieciešamo informāciju. Tā piemēram 2014. gadā web lapa nebija pieejama 2 dienas, jo cilvēki masveidā turp devās un centās atrast jebkādus pierādījumus tam, kur tad palikusi Malaizijas Airlines riess 370. 
  • ASV ir pieejama diezgan interesanta un laba tehnoloģija: izmet veco telefonu, iPad vai citu elektronikas ierīci (tās modelim un ražotājam jābūt sarakstā) un automāts piedāvā reālu naudu par to. Izvēlies kāds modelis, ražotājs, atdod telefonu automātam un saņem naudu. Ērti un labi, žēl tikai, ka līdz Eiropai vēl šī lieta nav nonākusi un mums arvien jākrāj telefoni vai jāizmet tie... nepareizi.
  • Kāds vīrietis vārdā Maikls Kovatčs (Michael Kovatch) bija pirmais rezervējis tiesības uz domeinu iphone.com. Apple to atpirka no viņa par vairāk kā miljons dolāriem. Neslikta peļņa!

Nav komentāru: