>.

trešdiena, 2016. gada 17. februāris

Darbinieku datu noplūde ASV

foto: shellypalmer.com

Pirms pāris dienām hakeri publiskajā telpā nāca klajā ar paziņojumu, ka ieguvuši aptuveni 20 000 FIB darbinieku personīgos datus. Vēl ļaunāk - tie publiski ir pieejami internetā. Šī ziņa parādījās tikai dienu vēlāk pēc vēl viena paziņojuma - hakeri ieguvuši aptuveni 10 000 darbinieku personīgos datus no ASV drošības dienesta serveriem (Department of Homeland Secutiry jeb DHS). Saskaņā ar čiepstulī esošo ziņu (@DotGovs), šī datu zādzība notikusi hakeriem (hakerim) ielaužoties Tiesu sistēmas (Department of Justice) datubāzē.

Piekļuve īstenota izmantojot kāda darbinieka epastu, kas attiecīgi strādājis vienā no iestādēm. Varas iestādes arvien nav pārliecinātas par to, vai datu zādzību īstenojis viens vai vairāki cilvēki, cilvēku grupa. Internetā tika izmesti aptuveni 200 GB liels datu daudzums, kas pieejams lejupielādei, bet kopējais nozagtās informācijas apjoms esot aptuveni 1 TB liels.

Pēc uzbrukumiem un datu noplūdes un vēlākās to publicēšanas, izmeklētāji domā, ka viss ticis darīts Palestīnas labā, jo ziņas beigās tika ievietota čiepstuļa cienīga piebilde - #FreePalestine. Un kas vēl interesanti, ja ticēt avotiem, tad Tiesu sistēmas eksperti uzbrukuma faktu atklāja tikai... pēc nedēļas.

Aptuveni 9 000 DHS dati jau izlikti internetā, un tur ir pieejama tāda informācija kā vārds, uzvārds, epasta adrese, telefona numuri. Tiek lēsts, ka arī kredītkaršu informācija un vēl cita personīga informācija nonākusi hakeru rokās, bet nav zināms, vai tie publicēs arī to, vai tomēr paturēs sev, saviem mērķiem un tālākai izmantošanai. Tāpat arī dažādi ar armiju saistīti epasti pieejami (bija vismaz) lasīšanai.

Fakts paliek fakts, ka tas ir noticis, un nav skaidrs, vai tie 20 000 darbinieku dati, kas strādā FIB, aizskar kādu valsts drošības (ASV) jautājumu un vai darbinieku datos nav informācijas par to, kas strādā slepenās operācijās un kas nē. Bet, Tiesu sistēmas departaments ASV ir ļoti satraukts par faktu, ka tie nespēj garantēt drošību saviem darbiniekiem un to personīgajiem datiem, sarakstei un tamlīdzīgām lietām. Ja viņa, FIB, ir burtiski tā, kas cīnās ar šādiem uzbrukumiem, tad kā notiek uzbrukums viņiem, kuri tie nespēj pamanīt nedēļu?

FIB preses pārstāvis, Peters Karrs (Peter Carr) minēja, ka sociālie numuri un vēl cita ļoti personīga informācija tomēr neesot nokļuvusi hakeru rokās, bet nu vai tam ticēt, vai nē, rādīs laiks.

Ir daudz čiepstuļu informācijas, kur notiek norādīts, ka ASV neizvairīties no šādiem uzbrukumiem, ja vien nepārstās atbalstīt Izraēlu tās darbībās reģionā. Grūti teikt, kā tur ir, bet man jau liekas, ka daļēji tas varētu būt saistīts arī ar Darkode foruma slēgšanu un hakeru arestēšanu. Nu, cerams, kāds patiesības fakts parādīsies publiskajā telpā un atbildes noķersim.

Nav komentāru: