>.

pirmdiena, 2016. gada 18. janvāris

Visbīstamākās bandas pasaulē

Daudzās filmās un tv šovos tiek runāts par bandām. Šad tad tiek pieminēts kāds kartelis, kāda filma parādās, bet tas arī viss. Patiesību jau neviens nestāsta. Bet fakti, kas paliek pēc slaktiņiem, sadursmēm ar varas iestādēm, ļauj noprast par to, cik patiesībā tās ir nežēlīgas un bīstamas. Daudziem liekas, ka Ķīnā esošās bandas ir vienas no pasaulē visšausmīgakajām... nē, vismaz ne pēc tā, ko saka statistika un fakti. Nu jā, ir jau meli, patiesība un... statistika. Katram pašam jāizlemj kam ticēt!

Cilvēku viedokļi par to, kas ir banda un kas ir grupējums atšķiras. Patiesībā, lai nu kā, vairumam tas viss asociējas tikai ar vienu - nelegālu darbību, biznesu, naudu un pretlikumīgu. Šajās bandās viss tiek darīts grlobālā mērogā - slekpavības, narkotiku ražošana un transports, izspiešana, piekukuļošana, šantāža (politiķu pārsvarā), prostitūcija, azartspēles (nelegālas pārsvarā), cilvēktirdzniecība, nelegāla atkritumu (arī radioaktīvu) izmešana, korporāciju pastarpināta vadīšana un gadās arī, ka karteļiem, bandām pieder kāds... legāls bizness.

Dažas no bandām gada laikā nopelna tikpat cik visi Forbes500 topa līderi kopumā. Un tas ir tikai vienas bandas, visas, protams, ietvaros. Un cik tādu bandu ir? Ne jau velti saka, ka narkotiku bizness ir ienesīgākais pasaulē.

Katrai no bandām ir savas metodes kā iebiedēt, uzpirkt, izrēķināties. Katra no tām ir nežēlīga pa savam, jo kā nekā, tajā ir citi dalībnieki ar saviem dzīvesstāstiem, valstu un kultūras atšķirības un pastāvēšanas ilgums, vēsture arī ietekmē visu turpmāko un bijušo.

Saraksts ir subjektīvs, un 10 vietā atrodas tā, kura pēc izmēriem ir mazāka par 1 vietu, bet tas nenozīmē, ka mazāk bīstama. Pieticība un spēja nenovērtēt viņus var būt par kļūdu reiz!

10. Mungiki

foto: vice.com
Pēc speciālistu aplēsēm šī banda sastāv vidēji no 100 000 dalībniekiem. Tajā ietilpst pārsvarā Kenijā dzīvojošā etniskā grupa - kikuju (kikuyu). Banda tiek uzskatīta gan kā kriminālais grupējums, gan arī kā teroristu organizācija. Viņi nocērt galvu ikvienam kas tiek stājas ceļā, tāpat kā pazīstami arī ar to, ka ar barbarisku attieksmi izturas pret sieviešu ģenitālijām.

Sākotnēji šī banda bija kā apvienība, kurā apvienojās tie, kas dzīvo daudzviet Āfrikas kontinentā un pie sāniem nēsā mačeti. Tas bija tas, kas viņus vienoja - Āfrika un mačete. Tomēr, pēdējos gados viņi ir ieguvuši ne tikai politisku, bet arī ekonomisku ietekmi reģionā. Tas, galvenokārt, pateicoties jauniem bandas locekļiem un arī viņu vardarbībai. Reiz pirms vēlēšanām Kenijā viņi, lai iebiedētu vēlētājus, uz kokiem uzdūra nocirstas cilvēku galvas.

Kad vēlēšanās uzvarēja Mwai Kibaki (2008. gads), viņa sāncensis Raila Odinga apstrīdēja vēlēšanu rezultātus. Tad sākās dīvainības - mungiki bez žēlastības sāka slepkavot sievietes un bērnus no sāncenšu etniskajām apvienībām.

Neskatoties uz to, ka mungiki bandai ārpus Kenijas teritorijas nav liela ietekme, pašā valstī viņu ietekme ir daudz lielāka nekā jebkam citam. Tieši šī iemesla pēc (un vēl arī vardarbības un nežēlastības sakarā), viņi tiek uzskatīti par vienu no pasaulē visbīstamākajām bandām.

9. Primeiro Comando da Capital (PCC; pirmā galvaspilsētas pavēlniecība).

foto: insightcrime.org

Šī banda par savu galveno mītni ir izvēlējusies Sau Paulo pilsētu Brazīlijā. Viņu pārziņā atrodas vietājās ieslodzījuma iestādes un arī favelas - Brazīlijas graustu rajonu vietas.

Banda sastāv no aptuveni 6000 dalībniekiem, kuriem droši var pieskaitīt arī aptuveni 140 000 ieslodzīto. Par bandas pirmsākumiem tiek uzskatīts, ka cietumā esot nodibināta futbola komanda (leģenda?), no kuras arī vēlāk izveidojies grupējums. Tagad viņi komandē vietējo narkotiku tirgu, slēdzot darījumus ar Kolumbijas FARC un Rios Red Command grupējumiem.

8. United Bamboo (Zhu Lien Bang, Taivāna).

foto: top10for.com
United Bamboo ir taivānas banda, kura sastāv no aptuveni 10 000 etniskajiem ķīniešiem un viņu partneriem. Banda radās kā slepkavu apvienība laikā, kad Beijingā (otrā lielākā pilsēta Ķīnā) pie varas nāca komunisti. Viņi ar vardarbīgām metodēm apklusināja visus tos, kas topošajai varai bija nevēlami. Tagad viņu nežēlīgās izdarības tiek vērstas uz to, lai veiksmīgi darbotos cilvēku tirdzniecībā, izspiešanā, nelegālajā prostitūcijā un azartspēlēs, kā arī narkotiku izplatīšanā.

Viņu grupējuma ietekme ir jūtama ap visu Kluso Okeānu esošajās valstīs. Ja ticēt faktiem, tad pat žurnālista slepkavība Kalifornijā tiek saistīta ar tiem.

7. The Hell`s Angels (Elles Eņģeļi).

foto: wikipedia.org

Šī grupa sākotnēji bija motoentuziastu klubs. Pat tagad viņi arvien uzver, ka ir likuma paklausīgi pilsoņi, kas kopā ir tikai vienas kaislības - motociklu - pēc. Tomēr, pasaulē jau sen ir zināms, ka tā ir viena no lielākajām bandā, grupējumiem, gan ASV, gan Kanādā. Tas ir nevis grupējums, banda, bet faktiski kriminālais sindikāts, kuram pa visu pasauli ir arī filiāles - kopumā 27 dažādās valstīs. Viņi nodarbojas ar narkotiku kontrabandu, narkotiku izplatīšanu, laupīšanu, prostitūciju un izspiešanu. Neskatoties uz viņu kriminālo pusi, viņiem ir arī legāli biznesi - īpaši Ziemeļamerikas kontinentā viņiem pieder vairāki naktsklubi.

Viņi ir pazīstami pēc ādas jakām, uz kurām ir spārnotā galvaskausa logo. Tāpat neatņemama šī motorkluba (sindikāta) elements ir Harley Davidson motocikls. Varas iestādes šo motorklubu ir atzinušas par visietekmīgāko no "lielā 4" motorklubu bandām.

6. Jakudzes (The Yakuza).

foto: listverse.com

Jakudzes ir noteikti, vispopulārākā organizētā grupa pasaulē. Viņi ir arī ietekmīgākais grupējums savā valstī. Savā darbībā viņi izmanto nelielu daudzumu vardarbības; tas, ja salīdzina ar citiem grupējumiem, tomēr, slepkavības un iebiedēšanas tehnikas viņiem nebūt nav svešas. Lielākais apakšgrupējums ir Jamahuči-gumi, kurā ir aptuveni 39 000 cilvēki. Puse no tur esošajiem ir Japāņu gangsteri.

Jakudzēm ir tuvas attiecības ar augstu stāvošiem politiķiem un Japāņu biznesmeņiem. Viņiem ir arī grupējuma ofiss, dalībniekiem ir arī vizītkartes. Dalībnieki nežēlo naudu - viņi brauc ar lieliskiem auto, tetovē savus ķermeņus, izvēlas labāko marku uzvalkus un bieži ir... bez pāris pirkstiem. Pirksti tiek nogriezti kā sods par kļūdām vai neveiksmēm izpildot uzdoto.

Viņi slēpj savus tetovējumus, jo tikai tā var panākt daudz labāku sadarbību ar cilvēkiem. Neskatoties uz to, ka viņi nodarbojas ar daudz nelikumīgām darbībām, viņi tomēr cilvēka dzīvību vērtē ļoti augstu. Tāpat viņi ir pazīstmai arī ar savu humānistu darbību. Tas viss viņiem ļauj diezgan atklāti un bez slepenības darboties Japānas sabiedrībā.

5. Mara Salvarucha (MS-13).

foto: cbsnews.com

Šo grupējumu uzskata par pašu bīstamāki un nežēlīgāko visā ASV un Centrālamerikas teritorijā. Grupējuma pirmsākumi saistās ar El Salvadoras republiku. Sākotnēji banda sastāvēja no El Salvadoras imigrantiem (izbijušajiem policistiem), kas aizbēga uz Diendivkaliforniju 1980tos gados, kad El Salvadorā notika civilkarš.

Kopš tā laika MS-13 (saīsinātais viņu nosaukums) ir kļuvusi par staptautisku spēku, kas izpleties visā Centrālamerikā, Meksikā un arī ASV.

Bandas sākotnējais uzdevums bija būt par algotņiem Meksikas karteļiem, bet laika gaitā banda kļuva par tiešu draudu tiem. MS-13 dalībnieki ir pazīstami ar saviem tetovējumiem un klaji atklātu vēlmi izmantot rupju spēku savu mērķu sasniegšanai.

2011. gadā FIB izveidoja apakšnodaļu, kas nodarbojas tikai ar šīs banda izpēti un uzraudzību. Tiek lēsts, ka viņi uzskatāmi par visbīstamāko grupējumu, kas pašlaik darbojas ASV teritorijā.

4. Kamorra (comorra).

foto: mediterranews.org

Kamorra ir ļoti ietekmīga un vardarbīga itāļu mafijas daļa. Tai nav centralizētas pārvaldes, kas, pēc speciālistu runām, to dara par vēl ietekmīgāku nelegālo grupējumu. Pie Kamorras tiek pieskaitīti aptuveni 111 klani, kuros kopumā ir aptuveni 6700 dalībnieku.

Kamorra nodarbojas praktiski ar visiem nelegālās naudas iegūšanas veidiem. Tomēr īpaši viņi izceļas izspiešanā; pārsvarā no vietējiem, Itālijas, biznesmeņiem. Tiem, kas nesamaksā, parasti ir divi veidi, kā tiek īstenota atriebība - nāve vai biznesa tīša, ļaunprātīga aizdedzināšana.

Neskatoties uz to, ka daudzi par to visu zin, viņiem tā arī īsti neko nevar izdarīt, jo ietekmīgiem politiķiem viņi dod kukuļus, tāpat arī vardarbības veidi, ko tie izmanto, ir zināmi, un... tas cilvēkus biedē. Tas viņiem ļauj darboties bez īpašas pretošanās no varas iestāžu puses.

3. Solntsevskaja bratva (krieviski - Солнцевская братва).

foto: wonderlist.com

Šis grupējums ir krievu mafijas lielākā organizētais, noziedzīgais grupējums. Principā, mafijas daļa.

Tiek lēsts, ka tai ir aptuveni 9000 dalībnieku, lai gan informācija par patiesajiem cipariem ir diezgan apšaubāma. Šeit tiek saglabāts noslēpumu plīvurs, jo arī informācijai piekļūt nebūt nav viegli. Zināms vien tas, ka apvienības dibinātājs - Sergejs "Mikhas" Mikhailovs sevi vairāk dēvē par biznesmeni, nevis mafiozo. Aplēses vēsta, ka grupējumam pieder simtiem legālu biznesu gan Krievijā, gan arī ārpus tās robežām. Lai arī viņu darbība ir daudz maz legāla, viņi nebaidās izmantot vardarbību vai slepkvaības savu mērķu sasniegšanai.

Grupējuma ietekmi var just ikvienā Krievijas pagrīdes biznesa aspektā. Viņi arī nodarbojas ar krāpšanu biržā, naudas atmazgāšanu un pat hakošanu un online krāpšanu kā arī kredītkaršu datu krāpniecību. Un visam tam klāt vēl nāk tradicionālās mafijas ēnas puses - slepkavības, kukuļošana, prostitūcija, izspiešana utt utt.

Grupējuma ietekme ir ne tikai mājzemes teritorijā, bet arī ārpus tās robežām. Grupējumam ir labi sakari un attīstītas nodaļas ASV teritorijā: Čikāgā, San Francisko, Miami un Ņujorkā. Arī tas ir starptautisks organzētās noziedzības grupējums.

2. Sinaloa kartelis.
foto: latimes.com/trbimg.com

Viens no visietekmīgākajiem narkotiku karteļiem Meksikā. Karteļu vidū arvien notiek karš. Sinaloa kartelis karo gan ar mazākiem karteļiem, grupējumiem, gan arī ar ietekmīgo Los Zetas karteli. Narkotiku tirgus sadale ir asiņains ceļš. Karteļa priekšgalā stāv Žakvīns "El Čapo" Guzmans (Juaquin Guzman) - miljardieris, kurš tiek uzskatīts par visbagātāko un visietekmīgāko narkotiku tirgoni visā pasaulē.

Narkotiku apkarošanas vienība (ASV iestāde) "El Chapo" nodēvējusi par "Narkotiku Krusttēvu". Viņš arī regulāri kopš 2009. gada iekļūst FORBES žurnāla sarakstā "Pasaules visietekmīgākie cilvēki".

Ekspertu domas dalās par to, kurš no Meksikas karteļiem ir visietekmīgākais - Los Zetas vai arī Sinaloa. Skaidrs ir viens - miermīlīgā ceļā šis jautājums netiks atrisināts, un narkotiku karš turpināsies vēl ilgus gadus.

1. Los Zetas
foto: xpatnation.co

Desmit gadu laikā, kamēr Meksikas teritorijā plosās narkotiku karš, tas aiznesis jau vairāk kā 50 000 dzīvības. Kopš 2006. gada, kad prezidents Felipe Kalderons pasludināja karu karteļiem, daudzas Meksikas pilsētas kļuvušas par karalaukiem kareteļu vidū. Tie cenšas tikt pie labākajiem un ērtākajiem ceļiem, kā narkotikas nogādās ASV teritorijā. Tas ir multimiljardu bizness, kas nežēlo nevienu un neko.

Kopš 2006. gada laikrakstu virsrakstos regulāri parādās ziņas par Los Zetas un Sinaloa karteļu sacensību (jeb karu) un rezultātiem tajos. Bojā gājušie, spīdzinātie, nolaupītie, bezvēsts pazudušie, ugunsgrēki.... šeit var iekļaut visu, kas vien ienāk prātā, jo veidi un līdzekļi savu interešu panākšanai, žēloti netiek. Los Zetas savulaik radās no Meksikas Elitāro vienību atvaļinātajiem virsniekiem, kas iesaistījās karā kā algotņi Gulf kartelim par labu. Vēlāk viņi saprata, ka cīnīties kāda labā nav īsti izdevīgi un ir daudz labāk pievākt gabaliņu pīrāga sev. Tā viņi atdalījās no Gulfa karteļa un nodibināja paši savu... apvienību jeb kā tagad to sauc jau par (izmēru pēc) - karteli Los Zetas.

Viņi visam piegāda ar jaunu pieeju, pārceļot ierastos izrēķināšanās veidus pavisam citā līmenī. Viņiem nav pretenziju ne pret kāda veida vardarbību. Tāpat arī ko spīdzināt vai nogalināt viņi ilgi nešķiro - policisti, politiķi, žurnālisti, bandas locekļi, potenciālie informatori vai... nevainīgi iedzīvotāji.

Viņus uzskata par visbīstamāko un nežēlīgāko bandu pasaulē. Viņu ietekme ir milzīga un bezkaunība - neizmērojama. 2012. gada oktobrī Meksikas varas iestādes nošāva viņu toreizējo līderi - Heriberto Lazcano. Vēlāk Los Zetas izzaga viņa ķermeni no apsargājamas teritorijas, liekot varas iestādēm izskatīties... vienkārši muļķīgi.

Nav komentāru: