>.

svētdiena, 2016. gada 31. janvāris

Narkotikas pa pastu jeb Zīda Ceļš

foto: silkroaddrugs.org

Pasaule slīgst narkotiku, alkohola, datorspēļu, azartspēļu un vēl kaudzē dažādu atkarību. Katram savs. Jāsaka, ka vairumam no atkarībām ir legālas vielas, veidi, lietas, kā tās apmierināt, bet ir arī tās, kuru apmierināšanai vajag nostāties likuma otrā pusē. Šoreiz runa ir par narkotikām un ar to saistītajām nelaimēm un atkarībām.

Kamēr visas valstis cenšas apkarot narkotiku tirgus, veidus, kā tās ieved valstī, ir arī centīgi cilvēki, kas cenšas “palīdzēt” alkstošajiem un apmierināt to vēlmes, piedāvājot iegādāties nelegālās vielas… internetā. Ieej interneta veikalā, pasūti ko vēlies, samaksā un gaidi paciņu. Tieši tāda sistēma bija “Silk Road” (Zīda ceļš) interneta veikalā.

Veikala pamatā bija anonīma šīs lapas apmeklēšana. Iemesls: lai varas iestādes, kas jau tā seko ik vienam un it visam, nevarētu noteikt, no kurienes klients ierodas veikala vietnē (sistēma TOR, arvien pieejama, bet ļoti apdraudēta anonimitātes pēc, jo ne visiem patīk tas, ka nevar izsekot; Links).

Lapa sāka darboties 2011. gada februārī. Tās izstrādei un sistēmas ieviešanai bija vajadzīgi vien seši mēneši. Lai kļūtu par tirgotāju šajā vietā, cilvēkiem šo iespēju vajadzēja iegādāties izsolē, par… diezgan lieliem cipariem. Vēlāk, lai kļūtu un paliktu par tirgotāju šajā vietā, tika ieviesta ikmēneša maksa.

2013. gada oktobrī FIB slēdza šo vietni un uz aizdomu pamata arestēja Rosu Viljamu Ulbriktu. Tika teikts, ka tieši viņš esot tā persona, kas slēpjas zem iesaukas “Dread Pirate Roberts”, kurš savukārt ir vietnes un lapas, sistēmas, izstrādātājs. Neskatoties uz to, ka pirmā lapas versija tika slēgta, 2013. gada 6. novembrī tīmeklī parādās “Zīda Ceļš 2.0” jeb Silk Road 2.0. To izveidoja bijušie Silk Road administratori. Arī šo lapu slēdza. Jāsaka gan, ka diezgan brīnumaini, jo Silk Road 2.0 pastāvēja veselu gadu. To slēdza tieši pēc gada - 2014. gada 6. novembrī.

Ulbriktu ASV Manhetenas federālās tiesa nepažēloja ne pa gramu - viņam piesprieda mūža ieslodzījumu bez iespējas uz pirmstermiņa atbrīvošanu.

Interesanti ir arī tas, ka lapa nebija īpaši populāra, tās pirmā versija, līdz Gawker (viens no ntajiem ASV blogiem), 2011. gada jūnijā par tiem neuzrakstīja diezgan plašu rakstu.  Rezultātā apmeklētāju skaits burtiski uzlēca līdz debesīm. Bet tas bija ne vien lēciens peļņas virzienā, bet arī lēciens cietuma virzienā: ASV senators Čārzls Šumers (Charles Shumer) pieprasīja federālajām varas iestādēm (narkotiku apkarošanas birojam, angliski DEA) to slēgt.

2013. gada februārī kāds tirgotājs no Austrālijas oficiāli tika sasaistīts ar Zīda Ceļu un notiesāts par kokaīna un “ekstazī” tirdzniecību. Varas iestādēm paveicās pārķert sūtījumu, kas tam nāca no Zīda Ceļa veikala. Vēlāk tika pārmeklēts arī viņa dators un tur atklāts lietotājs un pieeja šim veikalam. Austrālijas varas iestādes gan ierosināja daudz vairāk lietu, nekā notiesāja, tomēr, arī tas ir apsveicami, jo ir vismaz rezultāti. 2013. gada decembrī arī Jaunzēlandē kāds vīrietis nonāca cietumā uz diviem gadiem par… 15 gramu metaamfetamīna importēšanu valstī (nelegālu, protams), iegādājoties tos “Zīda Ceļa” internetveikalā.

Te arī jāsaka, ka Bitcoini piedalījās, attālināti, šajā procesā. Narkotiku apkarošanas birojs 2013. gada 23. jūnijā konfiscēja aptuveno 11.02 bitcoinus (to vērtība toreiz aptuveni 814 ASV dolāri), kā valūtu, kas iegūta tirgojot narkotikas.

Vēlāk, arestējot Ulbriktu, FIB arestēja aptuveni 26 000 bitcoinus (to vērtība 3,6 miljoni dolāru uz aresta mirkli). Tā kā, Bitcoini piedalās it visur, bet vairāk vai mazāk - nelegālās lietās. Vai vērts tiem ķerties klāt, nezinu, bet… negribētos, ka vienu dienu visa kompānija aiziet pa burbuli un mani bitcoini izgaist, jo neviens tos vairs nepieņem, nemaina… :)

Nav komentāru: