>.

svētdiena, 2016. gada 31. janvāris

Bitcoin un noziegumi

foto: afr.com

Līdz ar tehnoloģiju attīstību, jārēķinās arī ar to, ka attīstās noziegumu tehnoloģijas un iespējamie veidi, kā tos veikt. Tehnoloģijas iet roku rokā ar pasaules ēnas pusi, ekonomikas ēnas pusi, pat jāsaka. Tā arī Eiropolā sākuši uztraukties par to, ka digitālās naudas (jeb kriptonaudas) dēļ pasaulē palielinās arī nelegālā biznesa veidi un izpausmes.

Visa šī jezga aizsākās pagājušā gada decembrī, kad Eiropola pārstāvji no Bosnijas, Vācijas, Lielbritānijas, Austrijas un Hercogovinas tikās, lai apspriestu drošības jautājumus un kibertelpas drošību kā tādu (viens no punktiem).

Tieši šeit tika izkristalizētas bažas par to, ka tādas digitālās valūtas kā Bitcoin rada draudus pasaules drošībai, jo, kibernoziedznieki izmanto tā saukto DD4BC (Distributed Denial of Service for Bitcoin), lai piekļūtu gan digitālās naudas maciņiem, gan arī datoros esošai citai informācijai, kas praktiski vienmēr, ir privāta.

DD4BC ir sava veida noziedznieku grupa, kuros noziegumu veikšanai tie izmanto veco labo DDoS (distributed denial of service) veidu, lai izspiestu naudu (bitcoin naudu) no cilvēkiem, kuriem tie nolaupa (digitāli) datorus. Faktiski, citiem vārdiem izsakoties, viņi aizbloķē pieeju datoram, izmantojot bitcoin kā ievainojamības veidu, un tādejādi, nāksies šķirties no naudas, lai atgūtu varu pār savu notebooku vai galda datoru kā tādu. Šantažēšana (foto, privāta informācija, sarakste, firmas noslēpumi utt) ir pats galvenais, ar ko nākas cīnīties, lai paglābtu sevi no publiska kauna (ja esi diezgan zināma persona, vai vismaz kaut cik augsta ranga persona biznesā), tiek darīts viss, lai noklusētu informācijas nopludināšanu.

Diemžēl, dažkārt nākas sastapties ar situāciju, ka pat neskatoties uz to, ka izpirkums tiek pieprasīts, informācija tāpat, pēc kāda laika, uzpeld un nonāk publiskajā telpā, radot tos pašus negatīvos faktorus, kādi būtu bijuši, ja nauda netiktu samaksāta izspiedējiem (kibernoziedzniekiem).

Bitcoin ir noziedzniekiem labs ar to, ka naudas nodošana notiek tikai un vienīgi digitāli. Tātad, nav potenciāla veida, kā noķert viņus uz ielas. Tas piesaista daudzus, un šis veids ir ļoti ērts šāda veida maksājumiem. Diemžēl.

Oficiālās varas iestādes nespēj pateikt, cik konkrēti notikuši noziegumi un cik naudas samaksāts par šāda veida pretlikumīgām darbībām, bet fakts paliek fakts - digitālās naudas popularitāte ir augusi, pat ļoti. Kā viens no iemesliem tiek minēts tieši tas, ka tādi biznesi kā azartspēles, izklaides industrija un arī finansu sektors, šo jauninājumu izmanto ļoti bieži. Līdz ar to, te ir nākamais solis - kur ir nauda, tur vienmēr ir arī noziedznieki, vienmēr.

Ja izspiešanas faktu vēl var pierādīt, tad par visu pārējo, ir diezgan pagrūti, jo kibernoziedznieki jau nav vakardien no koka nokāpuši, un šo ķēdi un tās darbību pārzin daudz labāk nekā jebkurš cits. Tas, vai izvēlēties Bitcoin kā vienu no maksājuma veidiem, paliek katra paša ziņā, bet fakts paliek fakts - jārēķinās, ka drošība datoros, gudrajos telefonos un planšetēs, tomēr būtu jānoliek pirmajā vietā.

Personīgi varu teikt, ka lai arī kā cilvēks sevi centīsies pasargāt, tas ir grūti, jo vienmēr katram aizsardzības veidam ir kāds veids, kā to apiet. Vai vecais veids - glabāt naudu zeķē, zem matrača ir aktuāls? Nē, zeķe būs caura, matracis naudai liks sapelēt.

1 komentārs:

Unknown teica...

Vai vēlaties pārdot savu nieri? vai Vai jūs meklējat iespēju pārdot nieres par naudu finansiāla sabrukuma dēļ un nezināt, ko darīt, tad sazinieties ar mums jau šodien un mēs jums piedāvāsim labu summu jūsu nierēm. Mans vārds ir (ārsts Elvis Kāpēcte), kurš ir frenologs mūsu slimnīcā, kuras specializācija ir nieru ķirurģija, un mēs nodarbojamies arī ar nieru iegādi un pārstādīšanu, ja dzīvots ir attiecīgais donors. Sazinieties ar e-pastu: doctorelviswhyte@gmail.com vai whatsapp us +2347083629144, lai iegūtu vairāk informācijas