>.

svētdiena, 2015. gada 24. maijs

Kas kaitē zobiem!?



Kas tiek uzskatīti par viskaitīgākajiem produktiem mūsu zobiem?
Saraksts aptuveni ir tāds, kā zemāk minētās lietas.

Kafija, melnā tēja un kola.
Patiesu zobu baltumu nevarēs iegūt, lietojot šos produktus. Tam iemesls ir gaužām vienkāršs: šo produktu sastāvā ir daudz krāsvielu, kas nonākot mutes dobumā dziļi iekļūst emaljas porainajā struktūrā. Tikt pēcāk vaļā no šīm krāsvielām var tikai un vienīgi nonākot stomatologa krēslā. Te gan nedaudz atšķiras šis tas, jo tēja un kafija tikai vizuāli bojā zobus, bet kola iekļūst dziļi zobu emaljā, bojā to un vispār... tai ir daudz citu blakusefektu, kas rodas no kolas. Te gan ir nedaudz ironiska pieskaņa, jo ja atceramies, tad savulaik kola tika radīta tieši kā līdzeklis pret zobu sāpēm, bet iznāca atspirdzinošs dzēriens. Protams, salīdzināt sākotnējo recepti ar mūsdienu versiju būs neiespējami. Tolaik no jēlnaftas netika sintezēti E burtiņi, kuri tagad ir visur.

Kukurūza un popkorns.
Šis ierastais kino našķis patiesībā nodara lietu kaitējumu smaganām. Kukurūzas un popkorna sēklās ir daudz tādu daļiņu kas iestrēgt starp zobiem. Un kukurūza, kas ir konservēta, kaitē vēl vairāk, jo konservējot tiek izmantoti dažādi konservanti, kuri vēlāk bojā un iznīdē emalju uz zobiem. Popkorns savukārt tiek uzskatīts par vaininieku tam, ka izkrīt plombes vai arī tās tiek daļēji bojātas.

Saldumi.
Saldumus uzskata ne tikai par vainīgiem liekā svara sakarā, bet arī tajā, ka tie viskaitīgāk iedarbojas uz mutes dobuma mikrovidi. Saldumu sastāvā ir ļoti daudz cukura, kas jau tā uzskatāms  par galveno kaitnieku zobiem, papildus tam, to sastāvā vienmēr ir arī krāsvielas. Tādejādi tiek bojāta zobu emalja, sūkājamās konfektes savukārt rada mikrobojājumus mutes dobuma sieniņās. Mīkstās konfektes pielīp zobiem, smaganām un rada mutes mikrovides disbalansu, protams, dažādos apmēros.

Limonādes.
Limonādi daudzi uzskata pat par "kaitēkļu kokteili". Gāzētajos dzērienus būs grūti atrast kaut vienu vielu, sastāvdaļu, kas nenodarītu bojājumus zobiem un to emaljai. Tomēr paši galvenie kaitētāji zobiem ir limonādes sastāvā esošās skābes un augstā ogļskābās gāzes koncentrācija.  Šīs divas lietas ir spējīgas īsā laikā sabojāt jebkuru zobu emalju. Par skābēm vēl var teikt to, ka tās rada paaugstinātu zobu jūtīgumu, jo savā būtībā, tās zobus "izēd" jeb noārda pamazām.

Alkohols.
Alkohols ir ne tikai lielākais ienaidnieks aknām, bet gan arī zobiem un smaganām. Tam par iemeslu kalpo tas, ka alkohols iztraucē  (jeb traumē) siekalu apmaiņu mutes dobumā. Alkoholiskie dzērieni sakairina maigos audus, tādejādi samazinot siekalu daudzumu kas izdalās mutes dobumā.  Zonu emalja paliek melna arī no sarkanvīna un baltvīna.

Miltus produkti.
Miltu produkti - bulciņas, maize, pīrādziņi - patiesībā vairākas reizes palielina iespēju tam, ka zobos radīsies kariess. Miltu produkti nonākot mutes dobumā ātri vien sadalās un rada labvēlīgu vidi tam, lai tur veidotos dažādas baktērijas. Viss tas noved pie tā, ka rodas smaganu slimības un citas problēmas, kas beigās noved pie tā, ka mutes dobuma vide ir pilnīgi sabojāta.

Citrusaugļi un ogas.
Ēst dažus augļus, atsevišķi no citiem ēdieniem patiesībā ir diezgan bīstami, jo tajos ir augsts skābju sastāvs. Par viskaitīgākajiem tiek uzskatīti citrusaugļi un viņu sula. No dārzeņiem ļoti kaitīgi var būt tomāti. Jāsaka, ka izvairīties no zobu problēmām var diezgan viegli - pēc šo produktu lietošanas vajag vienkārši izskalot muti. To pašu var teikt arī par ogām. Jā, ogas ir noderīgas imūnsistēmai, bet zemenes, ķirši, mellenes un jāņogas krāso mēli un zobu emalju.

Sarkanā gaļa.
Pēc gaļas ēšanas ieteicams izmantot zobu diegu. Lai arī gaļa ir galvenais olbaltumvielu un dzelzs avots, tas ir arī viens no galvenajiem iemesliem tam, lai smaganās un smaganu audos rastos iekaisums. Kas vēl svarīgi ir tas, ka gaļas gabaliņi, kas iestrēgst starp zobiem, sākot tiem sadalīties, rada nepatīkamu aromātu no mutes.

Magones un sezams.
Mazās sezama un magoņu sēklas ir galvenie iemesli tam, ka mutes dobuma vidē rodas disbalanss. Sakarā ar to, ka viņas ir ļoti mazas, viņas spēj iekļūt vismazākajās spraugās, kas ir starp zobiem un smaganām. Viņas arī diezgan ātri pavairo mikroorganismus (baktērijas) mutes dobumā, kas ātri vien var radīt smaganu iekaisumu.

Kaltētie augļi.
Kaltētie augļi un zobu erozija patiesībā ir labi draugi. Ikvienā auglī, lai tas ir svaigs vai kaltēts, arvien ir daudz cukura. Un kaltētos augļos ir arī daudz lipīgas konsistences sastāva. Protams, var arī nelietot šādus našķus, bet atteikties no visa, būs grūti. Tā vietā, ir daudz ērtāk ēst visu, bet neaizmirst par mutes dobuma veselīgas vides uzturēšanu.

Nav komentāru: