>.

svētdiena, 2013. gada 28. aprīlis

Internets kā atslēga uz brīvību

Izrādās, ka piekļuvi internetam drīkst un var iekļaut pamattiesību aktos. Tādas valstis kā Francija, Spānija, Zviedrija un arī Igaunija jau ir šīs idejas priekšvārtē. Piedevām, arī paša www radītājs, sers Tims Berners Lī (Tim Berners-Lee) nosaucis piekļuvi internetam par brīvības apliecinājumu.

Francijas puse paziņojusi, ka sera Tima ieteikums esot "gana interesants" un "tas tikšot ņemts vērā". 

Interesanti ir vēl arī tas, ka pat Lielbritānijas premjerministra ofisa vadītājs Francis Maude norādīja, ka valdība nopietni apsver iespēju garantēt iedzīvotājiem piekļuvi internetam visā valstī. Protams, pagaidām tas viss vēl ir tikai idejas formā, tomēr, tas esot apsveicami.

ANO savukārt par internetu ir izteikusies, ka "tas [internets] ir kļuvis par atslēgu, ar kuras palīdzību ikviens var iegūt brīvību un iespēju izteikties."

Protams, šeit var arī pieminēt nedaudz to, ka pieeja internetam no jebkuras vietas pasaulē būtu daudz izdevīgāka pašām valdībām. Nekāds noslēpums nav tas fakts, ka valdības izspiego savus iedzīvotājus. Kura to dara atklātāk, kura slepenāk, tas nu paliek katras pašas ziņā. Tomēr, šī blakusefekta klātbūtne ir viens no efektiem, kas nāks ar piekļuvi internetam jebkur un jebkad (vai par brīvu?). Par to arī uztraucas daži no ekspertiem, kas saistīti ar datu drošību un cilvēktiesībām.

Nav komentāru: