>.

sestdiena, 2011. gada 21. maijs

Zirneklis dzintarā no Baltijas


Tehnoloģijas iet uz priekšu, tas nu ir skaidrs bez šaubām. Tieši ar jaunākajām tehnoloģijām, izmantojot jaunāko rentgena staru tomogrāfiju, zinātnieki spējuši saskatīt zirnekli, kas iekusis dzintarā pirms aptuveni 49 miljoniem gadu.
Sava darba rezultātus pētnieki publicējuši žurnālā Naturwissenschaften, bet vēl sīkāk tos var izlasīt Mančesteras universitātes mājaslapā.
Dzintars ir viens bagāts informāciju uzkrājošs materiāls (un mēs, latvieši, taču to sen jau zinam), par to nu šaubu nav. Tajos iekusuši daudz dažādu kukaiņu, zirnekļveidīgo un arī citi lielāki vai mazāki senie dzīvnieki/kukaiņi. Lipīgajā substancē iestrēga daudzi, un daži no tiem palika tur līdz tos atrada mūsdienu saprātīgais cilvēks, lai spētu spriest par pagātni un notikumiem tolaik.
Šajā sakarā vēl ir kāds interesants fakts – zinātniek visā pasaulē labprātāk strādā tieši ar dzintaru, kas atrast Baltijas reģionā. Šo dzintaru vidējais vecums ir aptuveni 49 miljoni gadu.
Konkrēti šis dzintara gabaliņš nācis no kādas privātas kolekcijas, kas glabājusies Berlīnes vēstures muzejā.
Vienīgais trūkums te bijis tas, ka nonākot saskarsmē ar skābekli, pēc kāda laika dzintars paliek tumšs un pārklājas ar sava veida substanci, kas ir kā putekļi. Tas paliek tumšāks un miglaināks.
Pa cik šo iemeslu pēc to, kas tā iekšpusē saskatīt nebija iespējams, tad arī pētnieki ķērās pie modernās tehnoloģijas, lai apmierinātu savu ziņkārību.
Atklātais zirneklis ir no Sparassidae dzimtas. Šodien šīs dzimtas īpatņi mīt galvenokārt tropu zonās un dažās Dienvideiropas vietās. Redz, sen atpakaļ tie mituši tepat, netālu, Eiropas centrālajā daļā. Vairums šīs dzimtas īpatņu ir ļoti aktīvi, tāpēc arī interesanti liekas tas, kā viens no tiem varēja tikt noķerts dzintarā.
Pavisam nesen vēl viena pētnieku komanda dzintarā, Indijā, atrada dzintara gabalu, kurā atrodas daudz dažādu kukaiņu un zirnekļveidīgo. Šis dzintars ir nedaudz vecāks – 50 miljoni gadu.
Detaļas par to, kas „lācītim vēderā” gan vēl nav publicētas. Acīmredzot, tehnoloģija būs jāaizņemas, lai to noskaidrotu.

Nav komentāru: