>.

svētdiena, 2011. gada 22. maijs

Siemens sods 648 miljoni


publicitātes foto

Kompānijai Siemens būs jāmaksā 648 miljonu eiro liels sods. Iemesls gaužām vienkāršs – saistību neizpilde.

Naudu saņems francūžu kompānija Areva. Tā lēmusi Starptautiskā tirdzniecības palātas tiesa. Siemens neesot izpildījis visas saistības, pirms pametis kopīgo projektu Fromatome, kas nodarbojās ar atomreaktoru ražošanu.

Martā Siemens pārdevis savu daļu no šī kopuzņēmuma kompānijai Areva. Darījuma summa sastādījusi 1,52 miljardus eiro. Lēmums, ka tā jāpārdod, ticis pieņemts jau 2009. gadā notikušā akcionāru sēdē.

Pašlaik Vācijā tiek pārskatīta stratēģija, ko tālāk darīt ar atomreaktoriem (arī daļu no šiem ražojusi Siemens) un to darbību. Kā nekā, avārija Fukušimas AES liek aizdomāties par vajadzību apdomāties. Bet, nu jāsaka, ka Vācija jau pirms tam bija pagarinājusi AES izmantošanas plānus līdz 2030. gadam. Tomēr, 2011. gada marta notikumi lika aizdomāties un pārskatīt šo lēmumu.

Jāsaka, ka Siemens jau nu žēloties nevar. 2010. gadā tās apgrozījums bija 69 miljardi eiro, bet tīrā peļņa – 4,3 miljardi. Areva – franču kompānija, kas nodarbojas ar atomenerģijas tehnoloģiju ražošanu un alternatīvo elektroenerģijas tehnoloģiju izveidi arī ir tīri ienesīga: 2010. gadā strādāja ar 9,1 miljardu eiro apgrozījumu, bet tīrā peļņa – 883 miljoni eiro.

Nu re, un tiem pievienosies vēl 648 miljoni. Skaistas summas. Žēl tikai, ka vācieši tādas naudas neinvestē Latvijā un projektos, kas te varētu būt!

Nav komentāru: