>.

sestdiena, 2011. gada 21. maijs

Mobilo telefonu tirgus

2011. gada pirmais ceturksnis Nokia nav bijis viegls. Krīze vai kādi citi iemesli ietekmējuši giganta peļņu mobilo telefonu tirgū. Pārdošanas apjomi kritušies par 25%. Ja par laika periodu ņem gadu, tad cipari kritušies par 5,5 punktiem jeb 18%. Tādus datus sniedz analītiskā kompānija Gartner.
Otro un trešo vietu šajā topā ieņem Samsung un LG, kuriem kritums bijis 2 procentu punktu. Attiecīgi Samsung ieņem 16,1, bet LG – 5,6% no tirgus apjomiem.
Laika posmā no janvāra līdz martam visā pasaulē esot pārdoti aptuveni 427,8 miljoni jaunu mobilo telefonu. Gadu iepriekš šo skaitļu vietā bija jāmin cits cipars – 359,6 miljoni.
Nu re, patīkami redzēt, ka kopējais apjoms ir kāpis par 19%. Tomēr, visiem lielākajiem mobilo telefonu ražotājiem, proti – Nokia, LG, Motorola un Sony Ericsson savus pārdošanas apjomus nav spējuši noturēt pietiekami augstu. Gadu iepriekš attiecīgajā periodā procentuāli viņi pārdeva vairāk mobilo nekā šogad.
Kur tad vērojams kāpums? Apple. Šim uzņēmumam pārdošanas apjomi pieauguši divkārt. Iemesls: iPhone pārdošanas apjomi, kas kāpuši no 8,3 miljoniem līdz 16,9 miljoniem. Tomēr, uz visa fona Apple ir tikai ceturtajā vietā mobilo telefonu tirgū ar 3,9% lielu daļu. Lai nu kā, tas ir pietiekami, lai pasteigtos garām tādiem brendiem kā HTC, Motorola un Sony Ericsson.
Jāsaka, ka arī HTC ir veiksmīgi pavadījusi šo laiku, jo arī tai vērojams pieaugums – no 3,4 pērn līdz 9,3 tagad. 2,8 reizes pieaugot pārdošanas apjomiem – labs rādītājs.
Neskatoties uz to, cik un kādus telefonus kurš ražo, Gartner arī publicējis ziņu par gudrajiem telefoniem jeb smart phones īpatsvaru pasaulē. Janvārī – martā pārdoti aptuveni 100 miljoni šādu telefonu. Salīdzinot ar pagājušo laika periodu, pieprasījums audzis par 85%.
Kuri tad ir populārākie? Te jāmin platformas, kas izsaka praktiski visu. Android (36%), Symbian (27,4%), iOS (16,8%) un BlackBerry (12,9%). Kopējais visu šo četru operētājsistēmu īpatsvars tirgū sastāda 93%. Pārējie? Izdomājam nu!

Nav komentāru: