>.

sestdiena, 2011. gada 21. maijs

Masveida vētra uz Saturna

Zinātnieki nofotografējuši uz Saturna īpaši spēcīgu negaisu, vētru. NASA mājaslapā pieejamas bildes un sīks apraksts par visu šo notikumu.
Ziemeļu puslodē notikusi milzīga apjoma vētra. Interesanti ir arī tas, ka tur pašlaik, pēc zinātnieku vārdiem, ir... vasara. Atmosfēra planētas ziemeļu puslodei ir ļoti apmākusies.
Sākās tas viss diezgan nevainīgi – kā mazs augšējo atmosfēras slāņu apmaiņas process, kas notiek it visur, taču tagad vētra ir pieņēmusies spēkā līdz pārmērīgiem apjomiem – tās epicentrs ir aptuveni 5000 kilometru diametrā. Vizuāli tas līdzinās sarkanam aplim, kādu var novērot arī uz Jupitera.
Parasti Saturna stratosfēra ir pietiekami stabila, bet pašlaik tā ir ļoooti nemierīga. Infrasarkano staru teleskopā tas viss izskatās kolorīti – kā sarkans pleķis.
Lai izpētītu šo parādību astronomi izmantoja VLT teleskopu (Very Large Telescope), kas atrodas Čīlē. Vēl tika izmantots arī spektrometrs ar augstu izšķirtspēju, kas atrodas uz zondes „Cassini”, kura riņķo ap šo gigantisko planētu, atrodoties uz tās orbītas.
Vēl interesanti ir tas, ka astronomi, pavisam nesen, uz Saturna nofotografēja zibeņus un vēlāk, izmantojot šīs bildes, izveidoja nelielu video.

Nav komentāru: