>.

trešdiena, 2011. gada 23. marts

Arī Krievijā zināšanu līmenis ir zems

Esam pieraduši, ka pētījumi, kas notiek ASV dod pārsteidzošus rezultātus. Cilvēki nespēj pateikt, kur kartē ir Francija, bet zin, kur meklējama sala, uz kuras notika realitātes šova "Izdzīvotājs" filmēšana. Tomēr, šādi fantastiski fakti nebūt nav jāmeklē tālu. Izrādās, arī kaimiņzemē - Krievijā, intelekta un zināšanu līmenis ir... teiksim tā, krasi zems.

Pētījums veikts saistībā ar mūsdienu zinātniekiem. Tika uzdots jautājums, lai respondenti nosauc kādu no mūsdienu zinātniekiem. Diemžēl, viņi nespēja atbildēt, tā sakot, kā nākas. Aptaujas rezultāti un nosauktās personas ir tās pašas, kas pirms četriem gadiem veiktajā pētījumā. Tātad - ir lietas, kas nemainās. Tomēr, ir vēl trakāk. To cilvēku skaits, kas nespēja nosaukt nevienu zinātnieku, krasi pieauga. Ja 2007. gadā procentuāli tie bija 67%, tad 2011. gadā cipars jau ir 80%.

Cilvēki, kuriem tika uzdots jautājums par zinātni, atzina, vairums gan, ka jā, viņus interesējot zinātne un tās sasniegumi. Tomēr, arī šajā sakarā, dati krītas. Ja 2007.gadā interese bija 68%, tad šogad - tikai 54%. Vispievilcīgākās nozares - tehniskie sasniegumi un atklājumi, par kuriem interesējas 43% respondentu. Otrajā vietā ierindojas medicīna (40%), bet kā trešā minamas interneta tehnoloģijas (24%).

Desmitniekā iekļuvušas arī tādas nozares kā astronomija, psiholoģija, bioloģija un biotehnoloģijas, sociloģija un politoloģija, fizika un arī matemātika.

Pavisam aptaujāti tika 1600 cilvēki. Vislielāko interesi par zinātniski tehniskajiem sasniegumiem izrādīja vīrieši, vecumā no 18-24 gadiem, kā arī tie respondenti, kuriem ir augsts izglītības līmenis, aktīvi interneta lietotāji un arī Maskavas un Sanktpēterburgas apkārtnē dzīvojošie.

Un tagad - pati odziņa. Līdzvērtīgi ASV pētījumiem, arī Krievijas iedzīvotāji, tā sakot, lec līdzi. Kā? Nu re, 2011. gada februārī veiktajā pētījumā pierādījies tas, ka aptuveni trešdaļa krievu tautības iedzīvotāju (no aptaujātajiem) uzskata, ka Saule griežas ap Zemi. Tāpat arī katrs desmitais paziņoja, ka ja pienu, kas uzskatāms par radioaktīvu, uzvāra, tas zaudē savu radioaktivitāti un ir uzturā pilnīgi nekaitīgs.

Vai tas vien neliek aizdomāties?

Nav komentāru: