Kas tiek
uzskatīti par viskaitīgākajiem produktiem mūsu zobiem?
Saraksts aptuveni
ir tāds, kā zemāk minētās lietas.
Kafija, melnā
tēja un kola.
Patiesu zobu
baltumu nevarēs iegūt, lietojot šos produktus. Tam iemesls ir gaužām vienkāršs:
šo produktu sastāvā ir daudz krāsvielu, kas nonākot mutes dobumā dziļi iekļūst
emaljas porainajā struktūrā. Tikt pēcāk vaļā no šīm krāsvielām var tikai un
vienīgi nonākot stomatologa krēslā. Te gan nedaudz atšķiras šis tas, jo tēja un
kafija tikai vizuāli bojā zobus, bet kola iekļūst dziļi zobu emaljā, bojā to un
vispār... tai ir daudz citu blakusefektu, kas rodas no kolas. Te gan ir nedaudz
ironiska pieskaņa, jo ja atceramies, tad savulaik kola tika radīta tieši kā
līdzeklis pret zobu sāpēm, bet iznāca atspirdzinošs dzēriens. Protams,
salīdzināt sākotnējo recepti ar mūsdienu versiju būs neiespējami. Tolaik no
jēlnaftas netika sintezēti E burtiņi, kuri tagad ir visur.
Kukurūza un
popkorns.
Šis ierastais
kino našķis patiesībā nodara lietu kaitējumu smaganām. Kukurūzas un popkorna
sēklās ir daudz tādu daļiņu kas iestrēgt starp zobiem. Un kukurūza, kas ir
konservēta, kaitē vēl vairāk, jo konservējot tiek izmantoti dažādi konservanti,
kuri vēlāk bojā un iznīdē emalju uz zobiem. Popkorns savukārt tiek uzskatīts
par vaininieku tam, ka izkrīt plombes vai arī tās tiek daļēji bojātas.
Saldumi.
Saldumus uzskata
ne tikai par vainīgiem liekā svara sakarā, bet arī tajā, ka tie viskaitīgāk
iedarbojas uz mutes dobuma mikrovidi. Saldumu sastāvā ir ļoti daudz cukura, kas
jau tā uzskatāms par galveno kaitnieku
zobiem, papildus tam, to sastāvā vienmēr ir arī krāsvielas. Tādejādi tiek
bojāta zobu emalja, sūkājamās konfektes savukārt rada mikrobojājumus mutes
dobuma sieniņās. Mīkstās konfektes pielīp zobiem, smaganām un rada mutes
mikrovides disbalansu, protams, dažādos apmēros.
Limonādes.
Limonādi daudzi
uzskata pat par "kaitēkļu kokteili". Gāzētajos dzērienus būs grūti
atrast kaut vienu vielu, sastāvdaļu, kas nenodarītu bojājumus zobiem un to
emaljai. Tomēr paši galvenie kaitētāji zobiem ir limonādes sastāvā esošās skābes
un augstā ogļskābās gāzes koncentrācija. Šīs divas lietas ir spējīgas īsā laikā sabojāt
jebkuru zobu emalju. Par skābēm vēl var teikt to, ka tās rada paaugstinātu zobu
jūtīgumu, jo savā būtībā, tās zobus "izēd" jeb noārda pamazām.
Alkohols.
Alkohols ir ne
tikai lielākais ienaidnieks aknām, bet gan arī zobiem un smaganām. Tam par
iemeslu kalpo tas, ka alkohols iztraucē
(jeb traumē) siekalu apmaiņu mutes dobumā. Alkoholiskie dzērieni
sakairina maigos audus, tādejādi samazinot siekalu daudzumu kas izdalās mutes
dobumā. Zonu emalja paliek melna arī no
sarkanvīna un baltvīna.
Miltus produkti.
Miltu produkti -
bulciņas, maize, pīrādziņi - patiesībā vairākas reizes palielina iespēju tam,
ka zobos radīsies kariess. Miltu produkti nonākot mutes dobumā ātri vien
sadalās un rada labvēlīgu vidi tam, lai tur veidotos dažādas baktērijas. Viss
tas noved pie tā, ka rodas smaganu slimības un citas problēmas, kas beigās
noved pie tā, ka mutes dobuma vide ir pilnīgi sabojāta.
Citrusaugļi un
ogas.
Ēst dažus augļus,
atsevišķi no citiem ēdieniem patiesībā ir diezgan bīstami, jo tajos ir augsts
skābju sastāvs. Par viskaitīgākajiem tiek uzskatīti citrusaugļi un viņu sula.
No dārzeņiem ļoti kaitīgi var būt tomāti. Jāsaka, ka izvairīties no zobu
problēmām var diezgan viegli - pēc šo produktu lietošanas vajag vienkārši
izskalot muti. To pašu var teikt arī par ogām. Jā, ogas ir noderīgas
imūnsistēmai, bet zemenes, ķirši, mellenes un jāņogas krāso mēli un zobu
emalju.
Sarkanā gaļa.
Pēc gaļas ēšanas
ieteicams izmantot zobu diegu. Lai arī gaļa ir galvenais olbaltumvielu un
dzelzs avots, tas ir arī viens no galvenajiem iemesliem tam, lai smaganās un
smaganu audos rastos iekaisums. Kas vēl svarīgi ir tas, ka gaļas gabaliņi, kas
iestrēgst starp zobiem, sākot tiem sadalīties, rada nepatīkamu aromātu no
mutes.
Magones un
sezams.
Mazās sezama un
magoņu sēklas ir galvenie iemesli tam, ka mutes dobuma vidē rodas disbalanss.
Sakarā ar to, ka viņas ir ļoti mazas, viņas spēj iekļūt vismazākajās spraugās,
kas ir starp zobiem un smaganām. Viņas arī diezgan ātri pavairo mikroorganismus
(baktērijas) mutes dobumā, kas ātri vien var radīt smaganu iekaisumu.
Kaltētie augļi.
Kaltētie augļi un
zobu erozija patiesībā ir labi draugi. Ikvienā auglī, lai tas ir svaigs vai
kaltēts, arvien ir daudz cukura. Un kaltētos augļos ir arī daudz lipīgas
konsistences sastāva. Protams, var arī nelietot šādus našķus, bet atteikties no
visa, būs grūti. Tā vietā, ir daudz ērtāk ēst visu, bet neaizmirst par mutes
dobuma veselīgas vides uzturēšanu.
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru